Το κίνημα Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον Μπέπε Γκρίλο, πρόκειται να κινήσει σήμερα τη διαδικασία για την παραπομπή σε δίκη του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν έως τώρα, η όλη κίνηση των Πέντε Αστέρων βασίζεται κυρίως στην κατηγορία ότι ο νυν Ιταλός πρόεδρος, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών στη δεκαετία του 1990, έγινε κοινωνός σειράς στοιχείων που αφορούσαν υποτιθέμενη μυστική διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με την μαφία. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τους ιθύνοντες των Πέντε Αστέρων, δεν δημοσιοποίησε
στη συνέχεια.

Παράλληλα το κίνημα του Γκρίλο οργάνωσε διαδικτυακό δημοψήφισμα για το όλο θέμα, με τη συμμετοχή 20.000 πολιτών. Το 61% απάντησε ότι «η σοβαρότερη καταδικαστέα πράξη του Ιταλού προέδρου ήταν το αίτημά του να καταστραφούν οι ηχοταινίες των συνομιλιών του με τον πρώην υπουργό εσωτερικών Νικόλα Μαντσίνο», με θέμα πάντα την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα.

Ιταλοί παρατηρητές υπογραμμίζουν πάντως ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία ή για παραβίαση του Συντάγματος. Πολλοί σχολιαστές εκτιμούν πως αυτή η επιλογή του Γκρίλο είναι μια κίνηση που έχει στόχο να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους του και να αποδείξει ότι παραμένει εκτός του «επίσημου» πολιτικού συστήματος.

Χθες βράδυ, παράλληλα, ένταση σημειώθηκε στην ιταλική βουλή, όταν η πρόεδρος Λάουρα Μπολντρίνι αποφάσισε να διακόψει την συζήτηση για το νόμο που αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ιταλίας και να ζητήσει από τους εκπροσώπους των κομμάτων να ψηφίσουν το μέτρο.

Οι βουλευτές των Πέντε Αστέρων, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για «κεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας της Ιταλίας» και εφάρμοζαν την τακτική της κωλυσιεργίας προχωρώντας σε εκατοντάδες παρεμβάσεις, εγκατέλειψαν τα έδρανά τους και κατευθύνθηκαν προς εκείνα της κυβέρνησης, χειροδικώντας με υπαλλήλους της βουλής και με εκπροσώπους της συμπολίτευσης.

Πανό αναρτήθηκαν πανό με γραμμένη τη λέξη Ντροπή (Vergogna) ενώ βουλευτές του δεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας ξεδίπλωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ιταλικές σημαίες.

Facebook Comments