Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφότου ξέσπασε, στα μέσα Δεκεμβρίου, το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο, το οποίο συνταράσσει την κυβέρνησή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Metropoll, μόλις το 39,4% των ερωτηθέντων εγκρίνει την πολιτική του τον Ιανουάριο, έναντι ενός 48,1% τον Δεκέμβριο του 2013 και ενός 71,1% τον Δεκέμβριο του 2011.

Εάν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν θα συγκέντρωνε το 36,3% των ψήφων, έναντι ενός 23,6% του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και ενός 12,6% του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Metropoll. Το ΑΚΡ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 49,8%.

Εξάλλου το 42,2% των ερωτηθέντων απορρίπτει το σενάριο της “συνωμοσίας” για το οποίο έχει κάνει λόγο ο Ερντογάν και εκτιμά ότι η σημερινή πολιτική κρίση προκλήθηκε απλώς και μόνο από τις δικαστικές έρευνες που αφορούν στελέχη της κυβέρνησης, οικείους τους και επιχειρηματίες που θεωρούνται προσκείμενοι στην κυβέρνηση. Το 24,9% εκτιμά αντιθέτως ότι προκλήθηκε από μια “απόπειρα πραξικοπήματος” κατά του καθεστώτος.

Εξάλλου, το 60% των Τούρκων θεωρεί αδικαιολόγητες τις έρευνες αυτές, έναντι ενός 26,5% που πιστεύει το αντίθετο. Επίσης, το 59,7% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένο ότι το καθεστώς θέλει να
συγκαλύψει τις έρευνες αυτές, ενώ το 57,3% πιστεύει, όπως ο Ερντογάν, ότι η αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί “κράτος εν κράτει”.

Ο πρωθυπουργός κατηγορεί την οργάνωση του Γκιουλέν ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της κατάστασης πριν από τις δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου και τις προεδρικές που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο του 2014.

Facebook Comments