Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ουσιαστικά εγκαινίασε μία καυτή προεκλογική περίοδο μέχρι τις Ευρωεκλογές, δίδοντας ταυτόχρονα το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με τον κ. Α. Σαμαρά,  «σε λίγο επισημοποιείται το πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. το οποίο θα διαμορφωθεί πάνω από 1 δις. ευρώ). Αμέσως θα δοθεί σε όσους έχουν ανάγκη. Πολύ σύντομα θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Πολύ σύντομα θα βγούμε στις αγορές. Αυτά θα γίνουν τους επόμενους μήνες».

Ως αντανακλαστική και μόνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με τον γενικό δείκτη να ανακάμπτει μέχρι τις 1.171 μονάδες, κλείνοντας όμως στις 1.155,81 μονάδες και με κέρδη 2,62%. Αν επρόκειτο για έντονο και μαζικό ενδιαφέρον, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, η  σημερινή συνεδρίαση θα είχε και τζίρο, συμμετοχή. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, αφού οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 88,172 εκατ. ευρώ. Έπειτα από απώλειες της τάξης του 8% σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις, η αγορά «προσπαθεί» να βρει το βήμα της.

Για την Euroxx οι διπλές εκλογές του Μαϊου θα κρίνει εν πολλοίς και τις επιδόσεις της αγοράς. Επιπλέον σημαντικός παράγοντας θα αποτελέσει και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, που αναμένεται να επικυρωθεί τον ερχόμενο Απρίλιο απ την Eurostat και να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για μία νέα ελάφρυνση του χρέους.

Ισχυρή αντίδραση βγήκε στον Μυτιληναίο, που έκλεισε στα 5,65 ευρώ, στην Jumbo, που επέστρεψε πάνω από τα 12 ευρώ, στην Motor Oil στα 8,36 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή στα 4,10 και ΕΧΑΕ στα 7,25 ευρώ. Επιστροφή στα κέρδη για την ΕΤΕ, με άνοδο 5,38% και κεφαλαιοποίηση στα 7,98 δισ. ευρώ,  κλείνοντας στα 3,33 ευρώ, ΟΤΕ στα 10,48 (αποδίδει η επαναγορά ιδίων μετοχών), ΔΕΗ στα 9,55 (αφού ξεκαθαρίστηκε το πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ) και ΟΠΑΠ στα 9,63 ευρώ. Άνοδος 4,38% για την Πειραιώς με την κεφαλαιοποίηση στα 8,471 δισ. ευρώ και 2,84% για την Alpha και κεφαλαιοποίηση στα 7,11 δισ.

Facebook Comments