Μείωση του τέλους ακινήτων φαίνεται πως ετοιμάζεται να εισηγηθεί η κυβέρνηση στην τρόικα, σε μία προσπάθεια να εμφανισθεί με κοινή στάση και να ενσωματώσει όλες τις αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με το ΕΕΤΗΔΕ και την είσπραξή του ή όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι εναλλακτικές είναι η εξής μία και προβλέπει διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013 , με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει οριακές βελτιώσεις για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 1.800 ή 2.000 ευρώ το τετραγωνικό.

 

Από τις σχεδιαζόμενες μειώσεις της τάξεως του 15%(ή ακόμα και 20% η πιο αισιόδοξη εκδοχή), η προβλεπόμενη απώλεια εσόδων εκτιμάται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται μικρή επιβάρυνση στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για να καλυφθεί το κενό.

 

Επίσης συμπληρωματικά για την αντιμετώπιση της τρύπας εξετάζονται:

  • Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ώς 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα.
  • Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση).

Facebook Comments