Με απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, οδεύοντας προς τον πρώτο πτωτικό μήνα από τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις ανακοινώσεις κερδοφορίας των εταιρειών και στη συνεχιζόμενη διόρθωση στις αγορές της Ασίας .

O πανευρωπαϊκό δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί 0,52%, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,41%, ο DAX καταγράφει απώλειες 0,98%, ο CAC κινείται 0,41% χαμηλότερα, ενώ στο -0,38% και στο -0,80% κινούνται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

O κλάδος των ειδών πολυτελείας είναι ο μεγάλος κερδισμένος της σημερινής συνεδρίασης μέχρι στιγμής. Οι μετοχές της LVMH ενισχύονται 5,6% μετά την ανακοίνωση των ισχυρών αποτελεσμάτων κερδοφορίας για το τέταρτο τρίμηνο. Οι μετοχές της Christian Dior σημειώνουν επίσης σημαντική άνοδο, καταγράφοντας κέρδη 4,8%.

Η μακροοικονομική εικόνα συνεχίζει να δίνει αρκετή τροφή για σκέψη στους Ευρωπαίους επενδυτές. Η μείωση των μεέτρων τόνωσης της Federal Reserve αναμένεται να συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό, καθώς τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν αισιόδοξα. Χθες, ο S&P 500 έκλεισε 1% υψηλότερα, ενώ ο Nasdaq ^IXIC+1,77% εκτοξεύτηκε περίπου 2% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε 3,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο, με την καταναλωτική δαπάνη να αυξάνεται 3,3%. .

«Σίγουρα η διόρθωση στις αγορές ήταν αναμενόμενη και η Fed φαίνεται πλέον απρόθυμη να συνεχίσει τα τεράστια μέτρα τόνωσης. Στην πραγματικότητα, δεδομένης της επίδρασης στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, η ομοσπονδιακή τράπεζα θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό της μείωσης των μηνιαίων αγορών assets, εάν και η αβεβαιότητα στις αναδυόμενες αγορές συνεχίσει να οδηγεί τις αποδόσεις χαμηλότερα» τονίζει ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής στην CMC Markets.
Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον μήνα Δεκέμβριο, απογοήτευσαν καθώς μειώθηκαν 2,5% μηνιαίως έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2%.

Τα οικονομικά στοιχεία από την Γαλλία ήταν ελαφρώς καλύτερα. Οι καταναλωτικές δαπάνες έδειξαν πτώση 0,1% το Δεκέμβριο, αλλά κατάφεραν να νικήσουν τις προσδοκίες της αγοράς για πτώση 0,4%. Οι τιμές παραγωγού στη χώρα παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 0,2% μηνιαίως το Δεκέμβριο.

Οι μετοχές της BBVA ενισχύονται 0,87% μετά το άλμα που παρουσίασαν τα κέρδη της για το 2013.

Οι μετοχές της BT σημειώνουν άνοδο 2,7% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για επιστροφή στην αύξηση των εσόδων, για πρώτη φορά από το 2009.

Facebook Comments