Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ενώ οι ανησυχίες για επιβράδυνση στην Κίνα, κυριάρχησαν για μια ακόμη φορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,45% στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα. Ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,69%, ο DAΧ υποχώρησε 1,29%, ο CAC 40  κατέγραψε πτώση 1,39%, ενώ 1,96% και 2,63% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την επίδραση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Tα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η ανάπτυξη στα εργοστάσια της χώρας υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Ιανουάριο.

Οι Αμερικανικές μετοχές υποχωρούν αυτή την ώρα, μετά και τα στοχιεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι αυξήθηκε με σημαντικά βραδύτερο ρυθμό τον Ιανουάριο, οδηγώντας τη συνολική δραστηριότητα των εργοστασίων στη χώρα σε χαμηλό οκτώ μηνών.

Οι ανησυχίες συνεχίζονται επίσης για την κατάσταση των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έχουν πληγεί από την προφανή επιβράδυνση της Κίνας και την προοδευτική μείωση των αμερικανικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Τα καλά νεά από τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να ενισχύσουν την επενδυτική διάθεση. Η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ζώνης του ευρώ σημείωσε την ισχυρότερη μηνιαία ανάπτυξη από τα μέσα του 2011, τον Ιανουάριο, καθώς οι νέες παραγγελίες άρχισαν να εισρέουν, προτρέποντάς έστ την πρόσληψει νέου προσωπικού για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Ο τελικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης από την Markit, αυξήθηκε στο 54,0 από 52,7 τον Δεκέμβριο.

Οι μετοχές της Ryanair έκλεισαν 6,76% υψηλότερα. Αν και η εταιρεία ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες απώλειες τρίτου τριμήνου εδώ και πέντε χρόνια, η διοίκηση της εταιρείας είπε ότι ο ανταγωνισμός τιμών στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μειωθεί και ότι οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί.

Οι μετοχές της ισπανικής Bankia έκλεισαν τελικά αμετάβλητες, μετά την ανκοίνωση χαμηόοτερων από τις εκτιμήσεις κερδών για το 2013. Ωστόσο , η τράπεζα ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε ανάκαμψη των χορηγήσεων,με τα καθαρά έσοδα από τόκους να αγγίζουν τα  690 εκατομμύρια ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο , με αύξηση 7% από το προηγούμενο τρίμηνο .

Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας Julius Baer έκλεισαν με πτώση 5,92%. Η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση 19% στα καθαρά κέρδη του 2013 , ωστόσο, ήταν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η τράπεζα δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της αποδοτικότητας του κόστους το 2014 .

Η ελβετική φαρμακευτική Novartis σκοπεύει να περικόψει ή να μεταφέρει μέχρι και 4.000 θέσεις εργασίας , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΖΖ am Sonntag , επικαλούμενο εσωτερικό email . Το σχέδιο είναι μέρος μιας ευρύτερης κίνησης μείωσης του κόστους , σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι μετοχέ ςτης έκλεισαν 0,49% χαμηλότερα.
 

Facebook Comments