«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors μηνύθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας διότι στις διάφορες αξιολογήσεις του δεν έλαβε υπόψη του την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας», τονίζει ο ιταλικός Τύπος, ο οποίος αναφέρεται σε είδηση που δημοσίευσαν πρώτοι οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, πρόκειται να ζητηθεί αποζημίωση της τάξης των 234 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ανάλογη δικαστική προσφυγή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί και κατά των οίκων αξιολόγησης Fitch και Moodys. Η όλη αυτή κίνηση βασίζεται στη λογική ότι στην εκτίμηση του πλούτου της χώρας πρέπει να συμπεριληφθούν και τα έργα τέχνης, τα αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής, τα έργα της λογοτεχνίας, αλλά και κινηματογραφικά έργα. «Οι ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι, για παράδειγμα», όπως έγραψαν οι Financial Times.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την είδηση της δικαστικής προσφυγής τονίζοντας όμως ότι «στερείται ουσίας και σοβαρότητας». Υπενθυμίζεται ότι η υποβάθμιση της Ιταλίας το 2011 προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι.

Facebook Comments