Σε συμφωνία με την τρόικα για τη δανειακή σύμβαση κατέληξε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αφού ληφθούν οι εγκρίσεις του Eurogroup και των εθνικών κοινοβουλίων, η Κύπρος θα μπορεί να δανειστεί €10 δις με επιτόκιο 2,5% και με περίοδο αποπληρωμής 22 ετών.

Βασικό στοιχείο της νέας συμφωνίας είναι η επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής από το 2016 στο 2018 και η χαλάρωση επιπλέον όρων για περικοπές θέσεων εργασίας.

Όπως ανέφερε ο Χρίστος Στυλιανίδης, η δημοσιονομική αναπροσαρμογή θα είναι πιο ήπια αφού επεκτείνεται στα πέντε αντί τρία χρόνια.

Προκύπτει επίσης διασφάλιση των θέσεων εργασίας των 500 ωρομίσθιων και των εκατοντάδων έκτακτων εκπαιδευτικών με κλιμακωτή συνεισφορά από 0,8% μέχρι το 2% από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Απαλείφτηκε επίσης από το μνημόνιο η αξίωση της τρόικας για τη μία ώρα επέκτασης του ωραρίου εκπαιδευτικών και διασφαλίστηκε η πρόσβαση 200 χιλιάδων ατόμων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά το ταμείο προνοίας της Λαϊκής, οι καταθέσεις του θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου με στόχο τη διασφάλισή τους.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι διασφαλίζεται η αυτονομία στη διαχείριση φυσικού αερίου, καθώς θα έχει την πλήρη διαχείριση η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αποφεύχθηκε παράλληλα η φορολογία επί των μερισμάτων που απαιτούσε η τρόικα και διατηρήθηκε το αφορολόγητο εισόδημα στις €19 χιλ. Η διαδικασία εκποίησης της πρώτης κατοικίας από 24 μήνες επεκτάθηκε στους σε 30 μήνες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τόνισε ότι δεν θα υπάρχει δεύτερο μνημόνιο.

Facebook Comments