Συνέντευξη τύπου, όπως είχε προαναγγείλει, παρέθεσε η Eldorado Gold η οποία με επίσημη τοποθέτησή της νωρίτερα σήμερα το πρωί ανακοίνωσε πως «παγώνει» την επένδυση στη χώρα μας.
 
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Τζωρτζ Μπερνς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την στάση της απέναντι στην καναδική επένδυση από την οποία πλήττονται χιλιάδες εργαζόμενοι και σημείωσε πως εάν η εταιρεία δεν λάβει τις αδειοδοτήσεις που δικαιούται μέχρι την 21 Σεπτεμβρίου η εταιρεία σταματά τις επενδύσεις της στη χώρα μας.

Ο κ. Μπερνς τόνισε επίσης πως η εταιρεία δικαιούται σειρά αδειοδοτήσεων τις οποίες «για άγνωστους γραφειοκρατικούς λόγους» δεν έχει λάβει και είναι αδύνατο να συνεχίσει να εκθέτει τα κεφάλαιά της σε ένα σαθρό περιβάλλον.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κ. Μπερνς

Σας ευχαριστώ όλους που βρίσκεστε εδώ σήμερα παρότι ειδοποιηθήκατε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα ήθελα να ξεκινήσω σήμερα διαβάζοντάς σας μία δήλωση του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 21 Ιουνίου.

«Τα υπουργεία πρέπει να συντονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υποστήριξη και την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκκίνηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη ωριμάσει, χωρίς καθυστερήσεις και υπερβολική γραφειοκρατία. Αυτό θα σημαίνει ρευστότητα και χρήματα που θα εισρεύσουν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία».

Δυστυχώς, η στρατηγική του πρωθυπουργού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στην περίπτωση της επένδυσης της Eldorado Gold.

Οι περισσότεροι από σας σίγουρα θα έχετε δει την ανακοίνωση ότι η Eldorado Gold και το διοικητικό συμβούλιό της έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τις επενδυτικές δαπάνες στην Ελλάδα από τις 22 Σεπτεμβρίου. Για να είμαστε απολύτως σαφείς, αυτό περιλαμβάνει:

  • Την επένδυση της εταιρείας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, η οποία αποτελείται από τα έργα ανάπτυξης στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, και το μεταλλείο στο Στρατώνι.
  • Την επένδυση της εταιρείας στα έργα Πέραμα και  Σάπες στη Θράκη
  • Το σύνολο των ερευνητικών γεωτρήσεων στη χώρα

Πιστέψτε με, αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία και σίγουρα δεν φαντάστηκα ότι θα την έπαιρνα στους πρώτους έξι μήνες της θητείας μου ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold.

Δυστυχώς όμως, από τότε που ο προκάτοχός μου Paul Wright καθόταν εδώ τον Ιανουάριο του 2016 η στάση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην σημαντικού μεγέθους επένδυσή μας άλλαξε ελάχιστα.

Αυτό τεκμηριώνεται ως εξής:

  • Οι συνεχόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα
  • Η μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του Περάματος – την αναμένουμε εδώ και πάνω από τρία χρόνια
  • Η δήλωση της Κυβέρνησης δημοσίως ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας κατά της Ελληνικός Χρυσός, της θυγατρικής εταιρείας μας στην Ελλάδα.

Οι παραπάνω ενέργειες επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και τους προϋπολογισμούς των έργων μας, εμποδίζοντας τελικά την ικανότητα της Εταιρείας να δραστηριοποιείται και να επενδύει στην Ελλάδα.

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προκαλεί μεγάλη αμηχανία, να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο, ιδιαίτερα όταν η Eldorado ήταν αφοσιωμένη στο να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να πληρώνει φόρους, να παράγει έσοδα από τις εξαγωγές και να συμβάλλει στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας, μέσω της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά εγώ πώς μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ότι αυτό όντως ισχύει, όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;

Στα σχεδόν 40 χρόνια μου στη μεταλλευτική βιομηχανία, έμαθα ότι τα έργα εξόρυξης χρειάζονται τρία βασικά στοιχεία για να πετύχουν:

  • Πρώτον: μια αξιόπιστη και διαφανή επιχείρηση.
  • Δεύτερον: ισχυρή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και
  • Τρίτον: μια κυβέρνηση ανοικτή στον εποικοδομητικό διάλογο.

Επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο περισσότερο για το καθένα από αυτά.

Το πρώτο στοιχείο, μια αξιόπιστη και διαφανής εταιρεία, αποτελεί το θεμέλιο κάθε επένδυσης. H Eldorado Gold έχει μια υποδειγματική ιστορία για την ασφάλεια και την υπεύθυνη κατασκευή και λειτουργία μεταλλείων στην Τουρκία, την Κίνα, τη Βραζιλία και το Μεξικό. Για κάθε μία από αυτές τις παραπάνω περιοχές, επενδύσαμε πρόσθετα κεφάλαια ούτως ώστε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα χρησιμοποιώντας τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες. Το κάνουμε τώρα και στον Καναδά αναπτύσσοντας το υπόγειο μεταλλείο χρυσού Lamaque.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, εγκαταστήσαμε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη. Αυτό μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τις δραστηριότητές μας από το στάδιο της γεωλογικής έρευνας μέχρι την παραγωγή και το κλείσιμο των μεταλλείων, για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε σύμφωνα με τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που ορίζονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του αέρα, του νερού και του εδάφους και παρακολουθούμε τις δονήσεις και τις εκπομπές θορύβου, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε άμεσα αν χρειαστεί να διαχειριστούμε κάποια από αυτές τις παραμέτρους. Αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας μας.

Ίσως επίσης να γνωρίζετε ότι η Eldorado Gold έχει απομακρύνει μεταλλευτικά κατάλοιπα από την περιοχή της Ολυμπιάδας, τα οποία είχαν αποτεθεί εκεί από προηγούμενη μεταλλευτική δραστηριότητα. Έχουμε αποκαταστήσει το έδαφος στην περιοχή και σύντομα θα φυτεύσουμε ενδημικά φυτά που παράγουμε στο δικό μας φυτώριο που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Το παραπάνω έργο κόστισε πάνω από 100 εκ. δολάρια και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ευρώπη.

Και όταν οι ληφθείσες άδειες μας τέθηκαν υπό αμφισβήτηση ενώπιον δικαστηρίων, η ακεραιότητα αυτών επικυρώθηκε με 18 θετικές για μας αποφάσεις (ΣτΕ). Αυτό αποδεικνύει περαιτέρω την αξιοπιστία της Εταιρείας και την τήρηση από πλευρας της όλων των νόμων και κανονισμών.

Το δεύτερο βασικό στοιχείο για την επιτυχία του έργου είναι η ισχυρή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Οι επαφές με τους γείτονές μας, συνδέσμους βιομηχανιών και τις τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργατικά κέντρα έδειξαν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού του Δήμου Αριστοτέλη είναι υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας και των έργων μας ειδικότερα.

Έχουμε δει μια αναγέννηση της περιοχής της Χαλκιδικής από τότε που ξεκινήσαμε να επενδύουμε στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Δημιουργήσαμε 2.000 νέες θέσεις εργασίας, βοηθώντας οικογένειες να επιστρέψουν στην περιοχή και δαπανήσαμε περισσότερα από 610 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών από ελληνικές επιχειρήσεις, βοηθώντας τελικά τους τοπικούς επαγγελματίες να ευημερήσουν. Ο καρδιακός παλμός μιας περιοχής είναι οι άνθρωποι της, έτσι όταν χτίζεις ευκαιρίες μαζί, επιτυγχάνεις μαζί.

Με αυτό το σκεπτικό, θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει ότι το τρίτο βασικό στοιχείο για την επιτυχία της μεταλλευτικής ανάπτυξης -μια Ελληνική Κυβέρνηση που ανοίγει εποικοδομητικό διάλογο- θα εφαρμοζόταν φυσικά.

Ωστόσο, δεν έχουμε την υποστήριξη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Κυρίες και κύριοι, καμία λύση δεν επιτεύχθηκε ποτέ μέσω της σιωπής. Αντ αυτού, ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος είναι ο μόνος τρόπος να βρεθεί κοινός τόπος. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δυνατές σχέσεις βασίζονται σε ειλικρινείς και συχνές συνομιλίες. Προσπάθησα να το μεταδώσω πολλές φορές στις συναντήσεις μου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη. Το προσπάθησα και με μία σειρά επιστολών προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, οι οποίες έχουν μείνει όλες αναπάντητες.

Από το 2012, η Eldorado Gold είναι μια αφοσιωμένη, υπεύθυνη και υπομονετική εταίρος τόσο της Ελληνικής Κυβέρνησης όσο και των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις μας. Προσπαθήσαμε επανειλημμένα να συνεργαστούμε σε πολλαπλά επίπεδα με την Ελληνική Κυβέρνηση -το ίδιο και τα σωματεία μας, οι βιομηχανικές ενώσεις στην Ελλάδα και η καναδική κυβέρνηση- να υπογραμμίσουμε τόσο τα πλεονεκτήματα των επενδύσεών μας όσο και τη δέσμευσή μας για υπεύθυνη λειτουργία.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποδείξουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να συνυπάρχει και ακόμη και να ωφελήσει άλλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, και μπορεί να υλοποιείται με τη δέουσα μέριμνα για το περιβάλλον.

Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι επενδυτές όπως εμείς χρειάζονται ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας και μια υποστηρικτική κυβέρνηση για να οικοδομήσουν μια βιομηχανία από την οποία όλοι μπορούν να επωφεληθούν. Η Eldorado Gold επικροτεί τη δίκαιη, σύγχρονη και διαφανή νομοθεσία και την συνεπή και εποικοδομητική εφαρμογή της. Είναι γεγονός ότι ένα σαφές και υγιές κανονιστικό πλαίσιο μας βοηθά να κάνουμε τη δουλειά μας.

Εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μίας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα. Καλώ την Ελληνική Κυβέρνηση να στηριχτεί στις ισχύουσες διατάξεις και νόμους και να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά μας σχέδια.

Για να είμαι ξεκάθαρος, η επένδυση της Eldorado θεωρείται στις διεθνείς αγορές ως «λυδία λίθος» για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Εκτός από τα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) που πληρώσαμε για να αποκτήσουμε τα έργα το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον από τότε, περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Το ποσό αυτό θα μπορέσει να διπλασιαστεί, εάν έχουμε την υποστήριξη και τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ως συνέπεια της μη έκδοσης αδειών, καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα. Η προθεσμία της Eldorado Gold για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας είναι στις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Αυτή τη στιγμή παραμένουν σε εκκρεμότητα μία σειρά από άδειες, τις οποίες δικαιούμαστε νομίμως και οι οποίες έχουν καθυστερήσει, συμπεριλαμβανομένης της άδειας λιθογόμωσης, της άδειας λειτουργίας στην Ολυμπιάδα καθώς και της άδειας ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο στις Σκουριές. Εάν δεν λάβουμε αυτές τις άδειες, θα αναστείλουμε την επένδυσή μας και θα εφαρμόσουμε καθεστώς συντήρησης από τις 22 Σεπτεμβρίου.

Η Eldorado Gold έχει ευθύνη απέναντι στους μετόχους της να διαθέτει κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με τις υψηλότερες αποδόσεις, αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις της και συνεργάζονται μαζί της για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Με μόνη εξαίρεση το πρόγραμμα συντήρησης και τα απαραίτητα κόστη περιβαλλοντικής διαχείρισης, είμαι στη δυσάρεστη θέση να δηλώσω ότι δεν θα επενδυθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα μετά την 22α Σεπτεμβρίου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εκθέτουμε τα κεφάλαια μας σε κίνδυνο χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Θα ήθελα να κλείσω υπογραμμίζοντας ότι είμαι προσωπικά πολύ απογοητευμένος από το γεγονός ότι ανακοινώνω αυτές τις ειδήσεις που επηρεάζουν  Έλληνες εργαζόμενους, εργολάβους και προμηθευτές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους υπαλλήλους μας για την αφοσίωσή τους στην βιώσιμη ανάπτυξη αυτών των έργων με προδιαγραφές παγκοσμίου επιπέδου.

Θα ήθελα και πάλι να ζητήσω από την Ελληνική Κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) να σκεφτεί τους υπαλλήλους μας – τους Έλληνες πολίτες και τις οικογένειές τους, και τι σημαίνει γι αυτούς η απόφαση της κυβέρνησης να μην εκδίδουν άδειες.

Επαναλαμβάνω ότι είμαι ανοιχτός στη διεξαγωγή ειλικρινών και παραγωγικών συζητήσεων με τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και τον υπουργό, κ. Σταθάκη για να βρούμε μια αμοιβαία, ικανοποιητική και επωφελή πορεία προς τα εμπρός.

Ευχαριστώ.

Facebook Comments