Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθ’ όλη τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έδωσε έμφαση στις επενδύσεις. Δημιούργησε, μάλιστα, ένα νέο αφήγημα περί της σημαντικότητας των επενδύσεων για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο της από την επταετή επιτροπεία. Για τουλάχιστον δύο μέρες έμοιαζε σαν «να φόρεσε τα παπούτσια» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη διαρκή επιμονή του στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο το Σάββατο, όσο και στις απαντήσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θύμισε σε τίποτα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προς τριετίας. Αποκήρυξε το “Grexit” και αγκάλιασε το “Grinvest” κάνοντας ανοιχτό κάλεσμα για μαζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Από τις καταλήψεις και τις πορείες κατά των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων κατά του διεθνούς καπιταλισμούς ανεδείχθη εντός διημέρου ως ο απόλυτος marketer χρησιμοποιώντας το ελληνικό brand name.

Το  αφήγημα περί επενδύσεων, το οποίο στήριξε μία ολόκληρη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, φαίνεται να βρίσκεται υπό κατάρρευση. Καθώς, μία μέρα μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η περιβόητη επένδυση στις Σκουριές βρίσκεται στον αέρα. Η ανακοίνωση της Eldorado Gold υπαγορεύει αναστολή όλων των εργασιών για την πολύκροτη επένδυση στις Σκουριές, το άλλοτε σύμβολο του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρωινή ανακοίνωση της Eldorado δε δηλώνει αποχώρηση αλλά αναστολή εργασιών και επενδύσεων. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση συνιστά μία στρατηγική κίνηση-πίεσης  -και όχι μόνο- προς την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια κίνηση σημειολογικά (μία μέρα μετά τη ΔΕΘ) φαίνετια να σημαίνει πολύ περισσότερα από τα προφανή. 

Facebook Comments