Η αγορά βρέθηκε το πρωί σε φάση συσσώρευσης, λογικό κατά τους χρηματιστές έπειτα από τέσσερις συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις. Το κλίμα που καλλιεργείται στην αγορά αφορά στην παραγωγή καλών νέων και ειδήσεων το επόμενο διάστημα.

Με εξαίρεση το «αγκάθι» των τραπεζών, ως προς τα αποτελέσματα του ελέγχου της Blackrock, κάτι που μετατίθεται χρονικά από μήνα σε μήνα σε επίπεδο μάκρο, η αγορά έχει να περιμένει καλά νέα.

Το Eλληνικό PMI δείχνει ότι κινείται πάνω από τη βάση του 50, τη στιγμή που και οι λιανικές πωλήσεις, αλλά και οι πωλήσεις αυτοκινήτων κινούνται ανοδικά, δίνουν την αίσθηση πως τα στοιχεία αυτά αποτελούν τον πρόδρομο για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη.

Οι προσδοκίες για πρωτογενές πλεόνασμα πέραν πάσης προσδοκίας το 2013 είναι μεγάλες, με μοναδικό κίνδυνο να εξανεμιστεί από την επιστροφή των χρημάτων που παρακρατήθηκαν από ένστολους, Πανεπιστημιακούς και Δικαστικούς το 2012.

Το καλό νέο που περίμενε η αγορά παίρνει σάρκα και οστά. Το Bloomberg δημοσίευσε ότι υπάρχουν  προχωρημένες συζητήσεις για μετακύλιση του χρέους σε πενήντα χρόνια από τριάντα που είναι σήμερα και πτώση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Επιπρόσθετα, θα δοθεί νέο δάνειο, το οποίο όμως, δεν είναι βέβαιο, ύψους 13 δις. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ομόλογα της επόμενης διετίας. «Δεν είναι βέβαιο», διότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Ελλάδα ποσό 10 δις. ευρώ  από τη διακράτηση Ελληνικών ομολόγων.

Ο γενικός δείκτης έφτασε μέχρι τις 1.257 μονάδες, κερδίζοντας πάνω από 3,7% για να ισορροπήσει στο κλείσιμο χαμηλότερα και συγκεκριμένα σττις 1.240,11 μονάδες και με άνοδο 2,27%, ενώ οι συναλλαγές επανήλθαν με αξιώσεις πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 145,4 εκατ. ευρώ. Σε πέντε συνεδριάσει τα κέρδη για τον δείκτη ξεπερνούν το 8% και όλα δείχνουν ότι το «καλό σενάριο» γυρίζει στο Χ.Α. και όχι μόνο αυτό. Μετά την είδηση για το σχέδιο της ΕΕ οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα υποχωρούν 29 μονάδες βάσης στο 8,12%. Επίσης, οι αποδόσεις στα 3ετή υποχωρούν 24 μονάδες βάσης στο 7,82%.

Ταυτόχρονα, αρέσει στην αγορά η κινητικότητα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού την ερχόμενη διετία, με κοινοτικές πηγές, αλλά και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίζουν ότι η συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα με την τρόικα βρίσκεται πολύ κοντά.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να γίνει roll over στα ελληνικά ομόλογα ANFA που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες  ύψους 5,6 δισ. και τα 4,47 δισ. των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο δάνειο και η τρόικα φαίνεται να είναι θετική. τα καλά νέα έχουν ενισχύσει το καλό κλίμα και σίγουρα οι επενδυτές που έχουν ποντάρει στην άνοδο, έχουν κάθε λόγο-με κάθε αφορμή- να βάζουν το λιθαράκι στήριξης της αγοράς. Όλα αυτά τα δεδομένα, θα βοηθήσουν αρκετά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Πιέσεις αρχικά στον ΟΠΑΠ μετά από δημοσίευμα των FT πως έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα στον Οργανισμό σχετική με την ιδιωτικοποίησή του, κάτι το οποίο στη συνέχεια διαψεύστηκε. Η μετοχή υποχωρούσε το πρωί 1,32%, στα 9,74 ευρώ, με τους αναλυτές να συστήνουν αγορές στα “κάτω” της μετοχής. Και επιβεβαιώθηκαν αφού το χαρτί έκλεισε με κέρδη 0,81%. Η αγορά ιδίων μετοχών ανεβάζει τον ΟΤΕ, όπως και το στοίχημα της τιμής που θα δώσουν οι Γερμανοί στην κυβέρνηση για την αγορά του επιπλέον 10% που κατέχει το Δημόσιο στον Οργανισμό.  Η μετοχή έκλεισε με άνοδο  5,13%, στα 11,88 ευρώ. Παρά τις μικρές διακυμάνσεις για τη ΔΕΗ, στα 10,30 ευρώ στην έναρξη των συναλλαγών, καθώς χθες δεν ψηφίστηκε κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, το χαρτί ξεσπάθωσε και έκλεισε με άνοδο 2,42%, στα 10,56 ευρώ.

Απώλειες στο ξεκίνημα για τις τράπεζες, με την αγορά να ανησυχεί ως προς το ύψος του ανοίγματος που θα δείξει ο έλεγχος της Blackrock, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέες κεφαλαιακές ανάγκες μεγαλύτερες των 4,5 δις. Ευρώ. Όμως, γύρισε ανοδικά και μάλιστα έντονα η Εθνική, στα 3,49 ευρώ με άνοδο σχεδόν3, 6%, 1,09% ενισχύθηκε η Πειραιώς, στο 1,85 ευρώ και 1,04% η Alpha, στα 0,682 ευρώ. Ακόμα, ισχυρά κέρδη 5,16% για την ΕΧΑΕ, 4,71% για την Ελλάκτωρ, 4,23% για τα ΣΩΛΚ που προκρίθηκαν ανάμεσα στις εταιρείες για την κατασκευή του ΤΑΡ, 3,43% Η Ιντραλότ στα 2 ,11 ευρώ. Κλείσιμο πάνω από τα 9 εευρώ για την Motor Oilστα 12,50 ευρώ ενισχύθηκε η ΜΕΤΚΑ και επιστροφή στα 6,17 ευρώ για τον Μυτιληναίο. Κέρδη για 78 μετοχές, αλλά απώλειες για 51, που σημαίνει ότι το μήνυμα της αλλαγής τάσης δεν έχει περάσει σε όλο το ταμπλό. Οι χρηματιστές πάντως συστήνουν προσοχή, λόγω της συνεχούς ανόδου, αλλά και διότι το Jannuary effect ολοκληρώνεται συνήθως στο δεύτερο 15θήμερο του Φεβρουαρίου.  

Επίσης, έγιναν δύο πακέτα στον ΟΤΕ, συνολικού αριθμού 530 χιλιάδων τεμαχίων στα 10,50 ευρώ. Ο συνολικός τζίρος ξεπερνάει τα 20 εκατ. Ευρώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης. 

Facebook Comments