Eurobank: Πιθανή η τμηματική καταβολή της δόσης
Eurobank: Πιθανή η τμηματική καταβολή της δόσης
Eurobank: Πιθανή η τμηματική καταβολή της δόσης
Οι αναλυτές παρατηρούν πως παρά τα θετικά μηνύματα της τελευταίας εβδομάδας (με σειρά από στατιστικούς δείκτες να επιτρέπουν περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας) που σε συνδυασμό με την πληροφόρηση για το ενδεχόμενο σύντομης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το κενό του 2014, επέτρεψαν την σταθεροποίηση του ελληνικού spread, όσο και του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και αν και θα επιτευχθεί συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό, αλλά και σε ζητήματα όπως το καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων και η ευελιξία της αγοράς εργασίας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα πααρκάτω ζητήματα:
– Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
– Την ολοκλήρωση του επόμενου σταδίου της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα (ένταξη επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας και ολοκλήρωση των ανοικτών θεμάτων από το πρώτο κύμα κινητικότητα, όπως αυτό αποφασίστηκε / υλοποιήθηκε στο τέλος του 2013) και των προβλεπόμενων απολύσεων (11.00 απολύσεις/αποχωρήσεις για το 2014).
«Θα ήταν προτιμότερο να είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι όποιες εκκρεμότητες αναφορικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χώρος και χρόνος για την διαπραγμάτευση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 26/27ης Νοεμβρίου 2012 και μετά από την διαφαινόμενη επίτευξη ή ακόμη και υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (0,4% του ΑΕΠ)», σχολιάζει η Eurobank.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι η αξιολόγηση Δεκεμβρίου 2013 και Μαρτίου 2014 να συγχωνευθούν, με αντίστοιχη συγχώνευση των δόσεων (3,1 δις. ευρώ (Δεκ. 2013)+ 5,7 δισ. ευρώ (Μάρ. 2014)= 8,8 δισ. ευρώ).
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε μια τμηματική καταβολή της δόσης από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), με βάση την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Με αυτό τον τρόπο θα αποφορτιστεί το κλίμα σε Ευρώπη και Ελλάδα εν όψει ευρωπαϊκών εκλογών, ενώ θα δοθεί επιπλέον χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.
Η ανάλυση επισημαίνει, ακόμη, πως αδυναμία ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκταμίευσης των δόσεων είναι πιθανό να οδηγήσει στην αναχρηματοδότηση με την έκδοση εντόκων γραμματίων για άλλη μια φορά (όπως το καλοκαίρι του 2012). «Η πρακτική αυτή για άλλη μια φορά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ρευστότητας στην οικονομία», όπως τονίζουν οι αναλυτές.
Facebook Comments