Το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να εκβιάζουν την Ουκρανία και να χρηματοδοτούν “τους αντάρτες”, ενώ η Aμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ επέστρεψε σήμερα στο Κίεβο για να προσπαθήσει να βρει μια λύση στην κρίση.

“Η Δύση πρέπει να σταματήσει τον εκβιασμό και τον εκφοβισμό”, δήλωσε ένας σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ουκρανική εφημερίδα “Κομερσάντ” αναφέροντας ως παράδειγμα μια συνάντηση της Νούλαντ το Δεκέμβριο με τους ολιγάρχες που πρόσκεινται στην εξουσία.

“Καθ όσα γνωρίζουμε, απείλησε τους ολιγάρχες να τους βάλει σε μια αμερικανική μαύρη λίστα, αν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν παραχωρήσει την εξουσία στην αντιπολίτευση. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το διεθνές δίκαιο”, συνέχισε.

“Φαίνεται πως οι ΗΠΑ ποντάρουν σ ένα πραξικόπημα”, δήλωσε ακόμη ο Γκλάζιεφ υποστηρίζοντας πως οι Αμερικανοί δαπανούν “20 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για να χρηματοδοτούν την αντιπολίτευση και τους αντάρτες, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού τους”. Ο Γκλάζιεφ κατήγγειλε “μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Ουκρανία” που το καθεστώς οφείλει, σύμφωνα με τον ίδιο, να καταπολεμήσει δια της ισχύος για να αποφύγει “το χάος”.

Ο ίδιος υπενθύμισε επίσης πως η Ρωσία, με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ΗΠΑ, είναι “εγγυήτρια” της κυριαρχίας της Ουκρανίας μετά την παραίτηση αυτής της τελευταίας, το 1994, από τα πυρηνικά όπλα, και θα μπορούσε έτσι “να επέμβει σε συγκρούσεις αυτού του τύπου”.

“Αυτό που κάνουν σήμερα οι Αμερικανοί με τρόπο μονομερή αποτελεί χονδροειδή παραβίαση αυτής της συμφωνίας”, υποστήριξε.

Facebook Comments