Το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Κύπρο και να μην προχωρήσει η συμφωνία της Εθνικής με την Eurobank, είναι οι βασικότεροι λόγοι για τη σημερινή πτώση της αγοράς και την επαναφορά της στη κρίσιμη, αλλά και διάτρητη πλέον στήριξη των 850 μονάδων.

Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα χαμηλά των 21 λεπτών και με πτώση 14,29%. Πτώση 8,45% κατέγραψε η Alpha, όχι γιατί δεν καλύπτει το κριτήριο του 10% συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά λόγω της τιμής στην οποία αυτή θα γίνει. Η μετοχή υποχώρησε κατά 8,45%, στα 0,65 ευρώ. Καλύτερη ήταν η συμπεριφορά της Πειραιώς, που υποχώρησε κατά 2,56%, στα 0,19 ευρώ, δεδομένου ότι η τράπεζα μετά την εξαγορά των κυπριακών assets φαίνεται να βελτιώνει αισθητά τη χρηματο/οικονομική της κατάσταση. Πτώση 5,28% κατέγραψε η Εθνική, στα 0,628 ευρώ. 

Μαζί με τα ξερά όμως. Φαίνεται να κάηκαν και τα χλωρά. Πτώση πάνω από 8% για τον Μυτιληναίο και 7,18% για τη ΜΕΤΚΑ, άνω του 65 οι απώλειες για τη ΔΕΗ, το Δ.Σ. της οποίας ενέκρινε την έκδοση ομολογιακού 1,1 δις. Ευρώ, κοντά στο 6% οι απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή, άνω του 4% για τον ΟΤΕ, κοντά στο 4% η πτώση για την ΕΧΑΕ και άνω του 5% οι απώλειες για τον ΟΛΠ.

Οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα υποτονικές, στα 46,7 εκατ. ευρώ, με πολύ λίγα πακέτα (μερικές χιλιάδες σε Φουρλή και Coca Cola, συνολικής αξίας λίγο πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ), ενδεικτικές της ανησυχίας των επενδυτών για τις εξελίξεις.

Κι όχι μόνο αυτό, προκύπτει, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ότι οι επενδυτές αφενός δεν θέλουν να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο, αφετέρου δεν επιθυμούν να εγκλωβιστούν, παρά το γεγονός ότι η αγορά και οι μετοχές έχουν επιστρέψει στα χαμηλά του περασμένου Νοεμβρίου, κάτι που υπό… «φυσιολογικές» συνθήκες θα μπορούσε να δώσει ένα rebound.  

Ο γενικός δείκτης για μεγάλο μέρος των συναλλαγών έκανε πράξεις στις 846 μονάδες, αποτέλεσμα της αρνητικής φημολογίας γύρω από την τύχη των καταθέσεων στη χώρα μας.

Η εικόνα βελτιώθηκε σχετικά προς το πέρας των συναλλαγών με την «επιστράτευση» της Coca Cola και του ΟΠΑΠ, που έκλεισαν με κέρδη στα 21,10 ευρώ και 6,25 ευρώ αντίστοιχα και άνοδο 0,96% και 1,46% αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα όμως, η εικόνα των υπολοίπων μετοχών του 25άρη ήταν απογοητευτική. Ο τραπεζικός κλάδος υπέστη πτώση 4,33%, αν και οι απώλειες είχαν πλησιάσει το 8%.

Facebook Comments