Αδιέξοδο στις συνομιλίες για την τραπεζική ένωση
Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι συζητήσεις μεταξύ Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το δεύτερο σκέλος της τραπεζικής ένωσης
Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι συζητήσεις μεταξύ Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το δεύτερο σκέλος της τραπεζικής ένωσης
Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι συζητήσεις μεταξύ Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το δεύτερο σκέλος της τραπεζικής ένωσης, τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης τραπεζών, με το τελευταίο να μην αποδέχεται με τη σημερινή της μορφή τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Η θέση αυτή επισφραγίστηκε κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία (441 υπέρ, 141 κατά, 173 αποχές), με την Ευρωβουλή να δηλώνει ανοικτή σε εποικοδομητική διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο για επίτευξη συμφωνίας πριν από τη διάλυση του σώματος τον Απρίλιο και τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο θα ζητήσει από την ελληνική προεδρία την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών ΕCOFIN, πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου, ώστε να αναζητηθεί η χρυσή τομή.
Τρία είναι τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης: Πρώτον, οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης υπό μορφή διακυβερνητικής συνεργασίας, υποστηρίζοντας, όπως και η Κομισιόν, ότι πρέπει να λειτουργεί με την κοινοτική μέθοδο και να ενσωματωθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεύτερον, θεωρούν ότι η περίοδος των δέκα ετών για τη σταδιακή προικοδότηση του Ταμείου μέσω εισφορών των τραπεζών είναι υπερβολικά μεγάλη. Τρίτον, διαφωνούν με τη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε μια ευρωπαϊκή τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης ή εκκαθάρισης, η οποία δίνει τον τελευταίο λόγο στα κράτη-μέλη.
Ενδεικτικό του κλίματος ρήξης ήταν η τοποθέτηση της επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής, Σάρον Μπόουλς, που ανέφερε ότι στις τρεις συναντήσεις που είχε με την ελληνική προεδρία δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος.
Πρόσθεσε ότι η προεδρία δεν έχει καμία ευελιξία, αφού βασίζεται στην αρχική εντολή του ΕCOFIN και γι΄αυτό πρέπει να της δοθεί νέα, πιο διευρυμένη εντολή. Κάποιες ελπίδες δημιουργεί, πάντως, το συμβιβαστικό σχέδιο που φέρεται να επεξεργάζεται ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, που πιέζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποδεχθεί τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξυγίανσης με τη μορφή της διακυβερνητικής συνεργασίας, αλλά μετά από 4-5 χρόνια να απορροφηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Facebook Comments