«Στα τσακίδια η Eldorado Gold και να μην στεριώσει πουθενά». Με την φράση αυτή ο πρώην περιστασιακός μπάρμαν και νυν σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού, παρακαλώ, του πρωθυπουργού της Ελλάδας απάντησε στην ανακοίνωση της διεθνούς φήμης καναδικής εταιρίας, της καλύτερης παγκοσμίως στην εξόρυξη χρυσού, ότι υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τις επενδύσεις δις ευρώ στην χώρα μας διότι η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις και να αδειοδοτήσει τα έργα της. Η απάντηση του Νίκου Καρανίκα, ο οποίος στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει ως «έργο τέχνης» την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, ίσως ήταν η πιο ακραία. Αλλά όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί επιτέθηκαν στην Eldorado Gold. Και ο προηγούμενος υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Σκουρλέτης και ο νυν κ. Σταθάκης. Και μάλιστα την επομένη της συνέντευξης τύπου που είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της ΔΕΘ, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα έχει περάσει τον κάβο του GREXIT κι έχει μετατραπεί σε μια φιλική προς τις ξένες επενδύσεις χώρα, στο GRINVEST, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η σκληρή πραγματικότητα όμως τον διέψευσε ευθύς αμέσως. Η φυγή της καναδικής εταιρίας χρυσού κατέδειξε ότι η ιδεοληψία της αριστερής κυβέρνησης είναι πολύ πιο ισχυρή από την όποια ανάγκη της να προσελκύσει ξένες, άμεσες επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι τις δύο μεγάλες επενδύσεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πολεμούσε μετά πάθους, τις Σκουριές της Eldorado, και του Ελληνικού από όμιλο επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Σπύρο Λάτση, που συνεχίζει να τις πολεμά, με αμείωτο πάθος, Κυρίως καθυστερώντας την υλοποίηση τους, υποχρεώνοντας τους επενδυτές να τις εγκαταλείψουν. Ήδη αυτό συνέβη με τις Σκουριές, που αφήνουν περίπου 2.400 εργαζόμενους στην Χαλκιδική αλλά και στην Θράκη άνεργους. Και το ίδιο εκτιμάται ότι θα γίνει και στο Ελληνικό, όπου το αριστερό κατεστημένο της Δημόσιας Διοίκησης ανακάλυψε ότι μετά δεκαετίες, που ήταν ο διεθνής αερολιμένας της Αθήνας και η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, έγινε…«αρχαιολογικός χώρος» και…«πυκνό δάσος». Η βλακεία στην εξουσία.

Στην πραγματικότητα αυτό, που επικρατεί είναι η απέχθεια της κυβέρνησης της Αριστεράς στις ξένες, ιδιωτικές επενδύσεις. Πουθενά και ποτέ, μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη κατάλαβε τι σημαίνουν ελεύθερη αγορά, ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιωτικές επενδύσεις. Γι’ αυτό κι ο «μέντορας» του κ. Τσίπρα, υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης όταν ρωτήθηκε γιατί δεν απορροφήθηκαν τα τεράστια επενδυτικά κονδύλια του «πακέτου Γιουνκέρ» απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Ήταν πολύ σκληρή δουλειά να φτιάξουμε business plans και προϋπολογισμούς για τα επενδυτικά προγράμματα». Που να καταλάβει ένας παρωχημένος αριστερός τι είναι business plan, κι ότι και περίπτερο να φτιάξεις, χρειάζεσαι επιχειρησιακό σχέδιο. Οι αριστεροί, κυρίως κρατικοδίαιτοι οι βολεμένοι στο Δημόσιο συνδικαλιστές, δεν καταλαβαίνουν από τέτοια. Προτιμούν να παίζουν κανά ταβλάκι και να ρουφούν το φραπεδάκι τους και να αναλώνονται σε ατελείωτες συζητήσεις για το τι πραγματικά είπαν ο Μαρξ κι ο Λένιν, παρά να εργαστούν και να κοπιάσουν στον πραγματικό κόσμο, στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, η Ευρώπη δεν λειτουργεί με αριστερές νοοτροπίες, αγκυλώσεις κι ιδεοληψίες. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει ούτε ΜΙΑ άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εκτός της Ελλάδας, με αριστερή κυβέρνηση.

Κι όμως, όπως σωστά δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να βελτιώσει το επενδυτικό της περιβάλλον, διότι άλλως δεν έχει ελπίδα. Όμως είναι σχεδόν αδύνατον να το πραγματοποιήσει. Με την παρούσα κυβέρνηση των αριστερών αγκυλώσεων. Κι αυτό είναι το αδιέξοδο του κ. Τσίπρα αλλά και το αδιέξοδο της χώρας, που αργά η γρήγορα θα οδηγήσει σε ασφυξία τα δημόσια έσοδα.

Ήδη η υστέρηση, που καταγράφηκε και τον μήνα Ιούλιο στα έσοδα από φόρους, καταδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχουν στραγγίξει. Και τα δημόσια έσοδα αντί να αυξάνονται, όπως ήλπιζαν με ανάλογους με πέρυσι ρυθμούς, μειώνονται. Κι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί εκ των πραγμάτων για μια ακόμα φορά ανακόλουθος τα Χριστούγεννα να δώσει το «κοινωνικό μέρισμα» που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη προς τους οικονομικά αδυνάμους. Η χώρα αντί να βγαίνει από την κρίση, πολύ φοβάμαι ότι βυθίζεται χειρότερα. Κι ο τουρισμός, παρά την ευεργετική του επίδραση, δεν αρκεί για να μας σώσει.

Facebook Comments