Τουρκία: Ενοχλημένη για τη στάση της Κομισιόν στον νόμο για το Διαδίκτυο
Η τουρκική κυβέρνηση είχε εξετάσει προσεκτικά τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη, πριν σχεδιάσει τον νέο νόμο για το Διαδίκτυο
Η τουρκική κυβέρνηση είχε εξετάσει προσεκτικά τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη, πριν σχεδιάσει τον νέο νόμο για το Διαδίκτυο
Η τουρκική κυβέρνηση είχε εξετάσει προσεκτικά τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη, πριν σχεδιάσει τον νέο νόμο για το Διαδίκτυο, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και διαμαρτυρήθηκε για την αποδοκιμασία του νόμου από όργανα της ΕΕ.
«Το νομοθέτημα είναι διαχειριστικό και όχι περιοριστικό και αυταρχικό», όπως καταγγέλλουν ορισμένοι, δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου στην τουρκική τηλεόραση, την παραμονή σημαντικών επαφών που θα έχει στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ αποφάνθηκε για τον νόμο περί του Διαδικτύου χωρίς να έχει εξετάσει όλα τα δεδομένα», υποστήριξε ο κ Νταβούτογλου.
Νωρίτερα, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Μεβλούτ Τσαβούζογλου, ο νέος –από τον Ιανουάριο του 2014– υπουργός αρμόδιος για τα θέματα της ΕΕ, τόνισε ότι «από την αρχή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου συναντήθηκα με τον επίτροπο (αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν) Φίλε στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες και είχαμε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και ανταλλαγή επιστολών».
«Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, με ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, θα περιμέναμε η Επιτροπή να κάνει χρήση αυτών των διαύλων για να έχει την σωστή εικόνα και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, πριν κάνει δημόσιες δηλώσεις», επισήμανε ο κ. Τσαβούζογλου.
Το θέμα του νέου νόμου για το διαδίκτυο έχει αναδειχθεί σε θέμα βασικής πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση λίγο πριν τις εκλογές, και για αυτό η στάση της ΕΕ έχει ενοχλήσει την τουρκική κυβέρνηση.
Η νέα νομοθεσία έχει σκοπό να προστατέψει την προσωπική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα και δεν έχει στόχο την λογοκρισία, υποστηρίζει η κυβέρνηση που επισημαίνει ότι πριν εφαρμοσθεί ο νέος νόμος θα ελεγχθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο και θα πρέπει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο.
Η αντιπολίτευση , αντιμετωπίζει τη νομοθεσία ως «μια ακόμα απόδειξη» των «αυταρχικών διαθέσεων» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ως μια ευκαιρία αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.
Facebook Comments