Την υπουργική απόφαση που αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού των παροχών εφάπαξ στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

Σημειώνεται ότι 25.472 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31-8-2013 θα λάβουν κανονικά το εφάπαξ τους με το παλαιό σύστημα υπολογισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ενσωμάτωση του νέου μαθηματικού τύπου και του συντελεστή βιωσιμότητας για την παροχή των εφάπαξ εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλές ωφέλειες στα ταμεία και τους δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο, διασφαλίζεται ότι δεν θα ξαναγεννηθούν ελλείμματα στα δύο κύρια ταμεία παροχής εφάπαξ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), ενώ μπαίνει τέλος στην καταστρατήγηση βασικών αρχών της παροχής εφάπαξ και στη χορήγηση εφάπαξ 50%,60% και 70% πάνω από το σύνολο των εισφορών.

Παράλληλα δημιουργείται ψηφιακή ατομική μερίδα του κάθε ασφαλισμένου στην οποία θα αποτυπώνονται οι εισφορές για την εφάπαξ παροχή που θα λαμβάνει στο τέλος του εργασιακού του βίου.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η προσαρμογή που γίνεται στα νέα εφάπαξ του Δημοσίου είναι «η πιο ήπια δυνατή» καθώς για τον υπολογισμό τους «απλώνονται» οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 15ετίας, ενώ αποφεύγονται κατακόρυφες προσαρμογές στα παρεχόμενα εφάπαξ που θα έφταναν, αν δεν εφαρμοζόταν ο νέος μαθηματικός τύπος, ακόμα και σε ποσοστό 80% και 90%.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στον ιδιωτικό τομέα οι προσαρμογές στα εφάπαξ θα είναι ανεπαίσθητες. Οι καταβολές των εφάπαξ, εφεξής, θα προέρχονται μόνο από παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, από τους ίδιους πόρους των ταμείων και όχι από δάνεια ή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Δίνουμε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που αντανακλούσε τις διαχρονικές παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, ειδικότερα των ταμείων παροχής εφάπαξ», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι με την υπογραφή της απόφασης «διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ταμείων χωρίς νέα ελλείμματα, η οποία αποτελεί εγγύηση για την απρόσκοπτη καταβολή των εφάπαξ σε όλους τους Έλληνες».

Η καταβολή των εφάπαξ στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης.

Facebook Comments