Πτωτικά γυρίζει και μάλιστα απότομα ο γενικός δείκτης του Χ.Α., χάνοντας και τις 1.250 μονάδες με τις συναλλαγές στα 85,2 εκατ. ευρώ. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για stock icking, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια το κλείσιμο των margins. Μετά τα καλά νέα για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι επενδυτές θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να πάρουν τα κερδισμένα τους.

Ο ΟΤΕ βρίσκεται στα 12 ευρώ, ο ΟΠΑΠ διορθώνει από τη στιγμή που άγγιξε τα 10 , ενώ η ΔΕΗ κινείται προς τα 11 ευρώ με μικρά κέρδη, επίπεδα που, επίσης, δεν αποκλείουν το να βγουν πωλητές. Πιέσεις βγαίνουν στην Εθνική, που υποχωρεί στα 3,64 ευρώ, στα 7,95 ευρώ υποχωρεί η ΕΧΑΕ με πτώση κοντά στο 4%.

1) Στις 12 Φεβρουαρίου, ο οίκος MSCI ανακοινώνει την καθορισμένη αναθεώρηση των δεικτών του. Αν και η ένταξη των ελληνικών μετοχών έγινε το Νοέμβριο, ενδέχεται να γίνουν αλλαγές στις σταθμίσεις στις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και ΟΤΕ.

2) Παρά πολύ δυνατό τρίμηνο αναμένεται από τα στοιχεία του δ ελληνικού τριμήνου του ΑΕΠ, που θα ανακοινωθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό ΑΕΠ ενδέχεται να είναι έως και 200 μονάδες μεγαλύτερο εξου και το ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων. Ας σημειωθεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα ανακοινωθεί με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού (αλλάζουν κάποιοι συντελεστές βαρύτητας).

3) Στις 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο Eurogroup για την ελληνική οικονομία. Οποιοδήποτε νέο προκύψει θα επηρεάσει άμεσα.

4) Στα τέλη Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η έκθεση της Blackrock από την Τράπεζα της Ελλάδας, με τις κεφαλαιακές ανάγκες να κινούνται μεταξύ 4- 6 δισ. ευρώ.

5) Στις 10 Μαρτίου, πάλι στην Ευρώπη θα συζητηθεί το αν υπάρχει ανάγκη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τον επόμενο χρόνο.

6) Στις 21 Μαρτίου ανοίγει ο κύκλος των διεθνών ελεγκτικών οίκων, με πρώτη την Standard & Poors η οποία με βάση τα νέα στοιχεία θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.

7) Στις 4 Απριλίου είναι η σειρά της Moody s για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

8) Στις 23 Απριλίου θα ανακοινωθεί το πλεόνασμα, μια ημερομηνία εξόχως σημαντική καθώς θα θέσει τις διαδικασίες προκειμένου να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.

9) Στις 23 Μαΐου είναι η σειρά της Fitch – η οποία επίσης θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία με βάση όλα τα πρόσφατα στοιχεία.

Facebook Comments