Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παραδέχθηκε, σήμερα, πως κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, προέβη σε λαθεμένες εκτιμήσεις, αποτυγχάνοντας να εντοπίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον αντίκτυπο της κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, όπως παραδέχθηκε ο Οργανισμός, επανειλημμένα υπερεκτίμησε τις προοπτικές ανάπτυξης για διάφορες χώρες από όλον τον κόσμο, κατά την περίοδο 2007 – 2012, ενώ οι όποιες αναθεωρήσεις προς το χειρότερο, στις απαρχές της κρίσης, δεν αποτύπωναν την πραγματική εικόνα, μη ούσες επαρκείς.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα μεγαλύτερα λάθη που έγιναν, αφορούσαν μάλλον στα προγνωστικά για τον επόμενο χρόνο, παρά σε εκείνα για το κάθε φορά τρέχον έτος.

Δικαιολογώντας αυτήν την αστοχία του, ο Οργανισμός έκανε λόγο για αποτυχία να προβλέψει την πορεία και τον αντίκτυπο της ευρω-κρίσης και να συλλάβει την κρίση του τραπεζικού τομέα. Ρόλο στην όλη υπόθεση διαδραμάτισε, άλλωστε, και η ταχύτητα, με την οποία οποία εξαπλώθηκε η κρίση, αλλά και το βάθος της.

Facebook Comments