Ασθένεια δήλωσε σήμερα ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός πιλότων της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Air Berlin, η οποία προχώρησε για δεύτερη συνεχή μέρα σε ακυρώσεις πτήσεων, κάτι το οποίο ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες για τη διάσωση της εταιρείας.

Τα περιουσιακά στοιχεία του δεύτερου μεγαλύτερου αερομεταφορέα της, ο οποίος κατέθεσε αίτημα πτώχευσης τον περασμένο μήνα, αφού ο βασικός της μέτοχος, η Etihad Airways, αποφάσισε να μην την στηρίξει πλέον οικονομικά ύστερα από χρόνια ζημιογόνας λειτουργίας, είναι πιθανόν να μοιραστούν μεταξύ αρκετών αγοραστών, με τις δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται έως την Παρασκευή. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί ακόμα και στις 21 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Στο μεταξύ, οι ζημίες της εταιρείας συσσωρεύονται όσο τα αεροσκάφη της παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος. Σήμερα, η Air Berlin ανακοίνωσε ότι ακύρωσε 32 πτήσεις της, καθώς περίπου 150 πιλότοι δήλωσαν ασθένεια, οι όποιες έρχονται να προστεθούν στις 100 χθεσινές ακυρώσεις της εταιρείας.

Η εταιρεία δήλωσε ότι οι ακυρώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξή της και μπορεί να την οδηγήσουν σε λουκέτο, θέτοντας σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές και ανεβάζοντας το κόστος σε πολλά εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Η διοίκηση και τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρείας και να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Τα αεροπλάνα της εταιρείας συνεχίζουν να πετούν χάρη στο δάνειο των 150 εκατ. ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης, όμως εάν τελικώς καθηλωθούν στο έδαφος, οι χρονοθυρίδες απογείωσης και προσγείωσης της εταιρίας θα μοιραστούν μεταξύ των ανταγωνιστών της και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μια θέση εργασίας με νέα συμβόλαια.

Τα πληρώματα των γερμανικών αεροπορικών εταιρειών έχουν και στο παρελθόν καταφύγει σε άδεια ασθενείας, για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την εργασιακή τους ασφάλεια και τις συνθήκες απασχόλησης, όπως έγινε πέρυσι με την TUIfly.

Facebook Comments