Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι εισηγμένες αφού καλούνται να… φάνε από τα έτοιμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υψηλή φορολογία και τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και προκειμένου να χρηματοδοτήσουν κινήσεις εξωστρέφειας σε μία προσπάθεια να βρουν νέες διεξόδους αύξησης του τζίρου τους.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία των εισηγμένων στο Χ.Α. το 2012, προκύπτει ότι από τα 8,43 δισ. ευρώ που ήταν το ταμείο τους το 2011, μειώθηκε στα 8,14 δισ. ευρώ το 2012 και η… αιμοραγία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος αναφέρουν βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α.

Οι ίδιοι, προβάλουν την αυξημένη φορολογία που ακόμα και τα λίγα κέρδη χάνονται, αφού είναι αναγκασμένοι να προκαταβάλουν τον φόρο της επόμενης χρήσης! Κι αυτό, τη στιγμή, που αν πρόκειται για εξαγωγικές επιχειρήσεις το κράτος χρωστάει δισεκατομμύρια από επιστροφές ΦΠΑ.

Κατά τα άλλα, είναι μετρημένες στα δάκτυλα οι εταιρείες εκείνες που παρά την κρίση καταφέρνουν και έχουν γεμάτο το ταμείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάτηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Καυκάς, μόλις δώδεκα εταιρείες έχουν καταφέρει να εμφανίσουν στον ισολογισμό τους μετρητά και ταυτόχρονα μηδενικό δανεισμό. Επίσης, στις 29 ασυνολικά, ανέρχεται ο αριθμός των επιχειρήσεων εκείνων που τα μετρητά τους είναι περισσότερα από τα δάνεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Καρέλια που έχει μηδενικό δανεισμό και ταμείο που ξεπερνάει κάθε προσδοκία, 173 εκατ. ευρώ!

O αναλυτής σημειώνει πως η ρευστότητα παραμένει ένα δύσκολο στοίχημα, καθώς ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι 55 εισηγμένες έχουν ταμείο κάτω από 1εκ. ευρώ.

Ωστόσο, εμφανής είναι η προσπάθεια των εταιριών να μειώσουν την έκθεση τους στον ακριβό τραπεζικό δανεισμό αφού παρατηρείται μείωση του συνολικού δανεισμού των εισηγμένων κατά περίπου 2,6δις ευρώ στα 38,5δις.ευρώ από 41,2δις.ευρώ το 2011. Η μείωση αυτή του χρέος χρηματοδοτήθηκε κυρίως από αναδιαρθρώσεις δανεισμού ή καλύτερη διαχείριση κεφαλαίου κίνησης, καθώς τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα υποχώρησαν μόλις κατά 390εκ. ευρώ στα 8,14δις.ευρώ από 8,43δις.ευρώ πέρυσι.

Αξιοσημείωτη, η μείωση του εταιρικού χρέους του ΟΤΕ, το οποίο ανήλθε σε 4,05 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 850εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ το καθαρό χρέος ανέρχεται σε 2,89δις.ευρώ, εφόσον διαθέτει ταμείο με 1,16δις.ευρώ. Τέλος, αναφέρουμε ότι υπάρχουν 29 εταιρίες με καθαρό ταμείο μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι ΚΑΡΕΛΙΑ, ΟΠΑΠ, AEGEAN, EXAE, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΜΕΤΚΑ, EUROBANK PROPERTIES, ΠΛΑΙΣΙΟ.

Facebook Comments