Σόιμπλε: Όχι στην κοινοτικοποίηση των χρεών
Δεν διαφωνεί ο γερμανός υπ. Οικ. στις ιδέες Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης
Δεν διαφωνεί ο γερμανός υπ. Οικ. στις ιδέες Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης
Το όραμα για την επανεκκίνηση της Ευρώπης με έμφαση στην ολοκλήρωση της ευρωζώνης που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι ήδη γνωστό στη γερμανίδα καγκελάριο. Όπως διαβεβαίωσε χθες μέσω του ARD, του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ο υπουργός Οικονομικών, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ενημερώσει σχετικά την Άγκελα Μέρκελ πριν από την ομιλία του. Εξ άλλου, από την πανηγυρική είσοδο του Εμμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων γερμανογαλλική ομάδα εμπειρογνώμων επεξεργάζεται κοινά σχέδια για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης, που δεν απέχουν πολύ από τη δέσμη ιδεών Γιούνκερ.
Η Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή
«Η ομιλία του», υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ARD «βρίσκεται στην ίδια βασική γραμμή πλεύσης των δικών μας ιδεών για την Ευρώπη. Επιθυμούμε μια ισχυρή, ικανή για δράση Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να γίνει με τρόπο πειστικό για τους Ευρωπαίους. Γι αυτό είναι σωστό που ο Γιούνκερ πιέζει χρονικά. Πρώτα όμως θα πρέπει να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα σε ότι αφορά την ένταξη στην ευρωζώνη». Κατά την γερμανό υπουργό Οικονομικών η Συνθήκη της Λισαβόνας επιτρέπει μεν την είσοδο στη ζώνη του ευρώ σε κάθε χώρα της ΕΕ που το επιθυμεί, αλλά υπό προϋποθέσεις. Το προηγούμενο με την είσοδο της Ελλάδας χωρίς να είναι έτοιμη, θα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά, όπως υπογράμμισε.
«Είναι σαφές πως έχουμε πλέον την εμπειρία ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει πρώτα να είναι έτοιμες να αντεπεξέλθουν οικονομικά ακόμη και με ένα σταθερό σκληρό νόμισμα, το οποίο να μην είναι σε θέση οι ίδιες να αποφασίζουν να το υποτιμήσουν. Εάν η ένταξη γίνει πριν την κατάλληλη ώρα, θα προκληθούν προβλήματα όπως τα τελευταία χρόνια, τα οποία αντιμετωπίσαμε μεν επιτυχώς, αλλά δεν τα έχουμε ξεπεράσει στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.»
Περισσότερες αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά περισσότερη Ευρώπη με τη μετάθεση λήψης αποφάσεων σε βασικούς τομείς, όπως της οικονομίας, στις Βρυξέλλες. «Το πρόβλημα στην Ευρώπη -ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το γνωρίζει και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές– είναι ότι οι αρμοδιότητες για τη λήψη αποφάσεων σε οικονομικά, δημοσιονομικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα ανήκουν στα κράτη μέλη. Όσο καιρό αυτό συμβαίνει, η ευθύνη γι αυτές τις αποφάσεις βρίσκεται στις εθνικές κυβερνήσεις. Γι αυτόν τον λόγο, αυτό που ζητά το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην προεκλογική εκστρατεία, δηλαδή την κοινοτικοποίηση των χρεών, είναι δηλητήριο για την Ευρώπη. Σε αυτήν την περίπτωση θίγεται μια βασική αρχή της Ευρώπης, ότι όποιος παίρνει τις αποφάσεις ευθύνεται και για τις συνέπειες των αποφάσεών του, ειδάλλως δεν προσπαθεί στην πραγματικότητα».
Facebook Comments