Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για το χρέος, αλλά…
Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για το χρέος, αλλά…
Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για το χρέος, αλλά…
Παραπέμποντας τη σχετική συζήτηση για μετά τις ευρωεκλογές, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, παρακάμπτουν ευκολότερα το ερώτημα ενδεχομένων ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους.
Εν αναμονή των στοιχείων της Eurostat για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν διακρίνει «καμία ανάγκη» να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση πριν από τις ευρωεκλογές. «Το χρέος θα πρέπει να μειωθεί.
Το ερώτημα είναι ποιος θα το κάνει αυτό και πώς. Επ` αυτού θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι», επισήμανε ο κ. Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που δεν έβλεπαν πριν από τις ευρωεκλογές καμία εξέλιξη στην ευρωζώνη όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους.
Πάντως το παρόν πρόγραμμα βοήθειας θα συνεχισθεί, εφόσον βέβαια οι Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα θα έχει χρηματοδότησει μέχρι τον Αύγουστο», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας: «Θα συζητήσουμε λοιπόν τον Αύγουστο για το μέλλον».
Διαμάχη υπουργείου Οικονομικών και καγκελαρίας;.
Με λίγα λόγια δεν θα πρέπει να αναμένεται καμία απόφαση για περαιτέρω βοήθεια προς την Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές, όπως άλλωστε επισήμανε και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεδίωκε να τη δρομολόγηση πριν από τις ευρωεκλογές ενός ακόμη πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι το οποίο «σκόνταψε» στις αντιρρήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ.
Σύμφωνα μάλιστα τις ίδιες πληροφορίες, η καγκελαρία έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι δεν θα πρέπει να αναμένει σχετικό μήνυμα. Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να φοβάται το πολιτικό κόστος ενόψει των ευρωεκλογών και των πιέσεων που δέχεται από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), το οποίο πολύ οριακά δεν κατάφερε να μπει πρόσφατα στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Η αντίδραση του υπουργείου του Σόιμπλε δεν άργησε να έλθει. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέρριψε ως «εσφαλμένο» το δημοσίευμα και διαβεβαίωσε ότι «τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται περαιτέρω εταιρική βοήθεια για την Ελλάδα», επαναλαμβάνοντας ότι η ανάγκη χρηματοδότησης θα διαφανεί «στα μέσα του 2014».
Πολλά θα εξαρτηθούν από το «πρωτογενές πλεόνασμα»
Όπως γίνεται σχεδόν πάντα, η αλήθεια είναι στη μέση. Αναμφίβολα, η πολιτική ελίτ της Γερμανίας ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενίσχυσης στις ευρωεκλογές του AfD και προσπαθεί να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το «ελληνικό πρόβλημα» δίνει αέρα στα πανιά των ευρωσκεπτικιστών, καθώς παρά τον πακτωλό των δανείων που της έχουν χορηγηθεί η Ελλάδα «δεν βρίσκεται ακόμη εκτός κινδύνου», όπως παρατηρεί η Neue Osnabrücker Zeitung. Οι ευρωεκλογές καθιστούν την κατάσταση ακόμη πιο πολύπλοκη, καθώς οι συζητήσεις για την καταβολή περαιτέρω δισεκατομμυρίων δικαιώνουν τους πολεμίους της διάσωσης.
Στην πραγματικότητα, όλοι αναμένουν τα στοιχεία της Eurostat στις 23 Απριλίου. Εάν επιβεβαιωθεί το «πρωτογενές πλεόνασμα» στον προϋπολογισμό του 2013, και μάλιστα εάν αυτό είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα διστάσει να εκπέμψει στην Αθήνα ένα θετικό μήνυμα, ακόμη και χωρίς το πράσινο φως της καγκελαρίας. Άλλωστε, το έκανε και πριν από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν παραδέχθηκε ότι θα απαιτηθεί ενδεχομένως και ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ένα υψηλό πλεόνασμα θα δικαιώσει την πολιτική Σόιμπλε και κατά συνέπεια την διαχείριση της «ευρωκρίσης» από το Βερολίνο.
Όπως σημειώνει το Der Spiegel, στόχος του Σόιμπλε είναι να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και να καταστήσει σαφές πως μπορούν να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη μετά τις εκλογές. Χωρίς μια τέτοια προοπτική ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβλέπει τον κίνδυνο ενίσχυσης “ριζοσπαστικών” κομμάτων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα και σε μια αναζωπύρωση της «ευρωκρίσης».
Facebook Comments