ΗΠΑ: Ενοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID σχεδιάζει o Τίλερσον
Ενοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID σχεδιάζει o Τίλερσον
Ενοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών και της USAID σχεδιάζει o Τίλερσον
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατέθεσε το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του σχεδίου ανασυγκρότησης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «την πιο σημαντική ενέργειά» του ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σχολιάζει το CNN.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι ο Τίλερσον παρουσίασε χθες το σχέδιο του στο Γραφείο Προϋπολογισμού (OMB) του Λευκού Οίκου.
Παράλληλα, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έλαβαν οι εργαζόμενοι προχθές το οποίο έχει στην κατοχή του το CNN, ο Τίλερσον τόνισε ότι ελπίζει πως θα εξοικονομήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια πενταετία, μέσω της “ενοποίησης” των χρηματοδοτήσεων μεταξύ του υπουργείου των Εξωτερικών και της USAID.
Η επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται ότι θα ενοποιήσει τις δραστηριότητες των δύο φορέων στους κόλπους της κυβέρνησης σε μία κοινή δομή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Οι προσπάθειες του Τίλερσον παρακολουθούνται στενά από αρκετούς στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τη μείωση του αριθμού των διοικητικών θέσεων, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης. Παράλληλα, κλίμα ανησυχίας έχει προκαλέσει η πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της USAID περίπου κατά το 1/3.
Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας διατήρησε το επίπεδο χρηματοδότησης για το υπουργείο Εξωτερικών στο επίπεδο των τελευταίων χρόνων, προτείνοντας τροπολογίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περιοριστικά ως προς τις προσπάθειες του Τραμπ για τη μείωση των δαπανών της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Τίλερσον υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα υλοποιηθούν, με τους εργαζόμενους να έχουν τον κύριο ρόλο.
Ερωτηματολόγιο που εστάλη ηλεκτρονικά τον Μάιο σε όλο το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών και της USAID ζητούσε τη διατύπωση προτάσεων για την αποστολή του υπουργείου μέσα στην επόμενη 20ετία. Το ερωτηματολόγιο στόχευε στο να διευκρινιστεί η αποστολή του υπουργείου, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το παραγόμενο έργο. Περισσότεροι από 35.000 εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν κι απάντησαν, σύμφωνα με δήλωση του Τίλερσον χθες από το Λονδίνο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη. Παράλληλα, ο Τίλερσον έκανε γνωστό ότι 200 στελέχη εργάζονται για τον επανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο ενθουσιασμένος είμαι. Γνωρίζω ότι έχετε προβλήματα, ότι αγωνίζεστε για να είστε αποτελεσματικοί. Στο σημείο αυτό θέλουμε να φτάσουμε. Γι αυτό τον λόγο ονομάζουμε τη διαδικασία αυτή “επανασχεδιασμό”. Η αναδιοργάνωση είναι μία συνδυαστική προσέγγιση, αλλά στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι. Θέλουμε ν’ αναλύσουμε τον τρόπο που δουλεύετε και να προσδιορίσουμε πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε, ώστε να είστε περισσότερο αποτελεσματικοί», τόνισε ο Τίλερσον.
Στο ηλεκτρονικό μήνυμα, ο Τίλερσον δήλωσε ότι το ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν οι εργαζόμενοι ανέδειξε ως προτεραιότητες, τον εκσυγχρονισμό του παλιού ηλεκτρονικού εξοπλισμού του υπουργείου αλλά και την αναβάθμιση της ευελιξίας του προσωπικού εντός των χώρων εργασίας του. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα προωθήσει τη δυνατότητα των συζύγων των διπλωματών που υπηρετούν στο εξωτερικό, να προσλαμβάνονται ώστε να καλύπτουν διοικητικές θέσεις σε πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ.
«Οι ομάδες εργασίας μας έχουν επισημάνει τομείς στους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα των ανθρώπινων πόρων, να ενισχύσουμε την άσκηση της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα και ν’ αναβαθμίσουμε τη διοικητική υποστήριξη, μειώνοντας το πλεονάζον προσωπικό και διασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Τίλερσον προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Facebook Comments