Σχέδια έκτακτης ανάγκης εκπονεί το Ριάντ για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον μερικούς μήνες η αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος των Σαούδ αναφέρει ότι είναι πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, που, εκτός από το χρηματιστήριο του Ριάντ, εξετάζει παράλληλα την εισαγωγή σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, όπως του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης, του Τόκιο ή της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ ή ακόμη και στο χρηματιστήριο του Καναδά.

Αναμένεται, πάντως, να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στην Ιστορία, καθώς εκτιμάται πως θα αντλήσει περίπου 100 δισ. δολάρια από την πώληση μετοχών του 5% της εταιρείας. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, το ποσό θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 25 δισ. δολάρια που άντλησε ο κινεζικός όμιλος Alibaba το 2014.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Aramco είναι μάλλον η ακριβότερη εταιρεία στον κόσμο και όχι η Apple, όπως πολλοί ενδέχεται να νομίζουν. Η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ συγκεντρώνει το 1/5 των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και αντλεί περισσότερο πετρέλαιο από όσο αντλούν από κοινού οι τέσσερις μεγαλύτερες εισηγμένες πετρελαϊκές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η αξία της υπερβαίνει τα 2 τρισ. δολάρια, είναι εν ολίγοις υπερδιπλάσια από εκείνη της Apple. Κανείς δεν μπορεί, ωστόσο, να πει με σιγουριά ποια είναι η πραγματική της αξία, καθώς επικρατεί μυστικότητα σε ό,τι αφορά τα κέρδη της. Ενδέχεται, πάντως, να αποκαλυφθεί το μυστικό σύντομα. Η Aramco θα βρεθεί στο στόχαστρο και θα υποστεί διεξοδικούς ελέγχους.

Facebook Comments