Το χαμηλότερο πρόσημο από τις 17/1 κατέγραψε την Δευτέρα ο γενικός δείκτης του Χ.Α., με τις τράπεζες να έχουν επιστρέψει στα χαμηλότερα σημεία από τον Ιούνιο του 2012.

Πλέον, η τάση έχει αντιστραφεί στο Χρηματιστήριο, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, μετά το σημερινό κλείσιμο στις 969,97 μονάδες και απώλειες 2,06%. Σημειωτέον, ότι ενδοσυνεδριακά ο δείκτης έφτασε στα χαμηλά των 958 μονάδες και τις ποσοστιαίες απώλειες να ανέρχονται σε 3,28%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 52 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε πτωτική συνεδρίαση, που σημαίνει ότι οι αγοραστές που βγήκαν ήταν πραγματικά λίγοι και κυρίως τραπεζικά χαρτοφυλάκια για να απορροφήσουν τις πιέσεις στον κλάδο. Ακόμα και η επιστράτευση του ΟΠΑΠ που έκλεισε στα 6,60 ευρώ και σε θετικό πρόσημο, δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα, αφού δεν ακολούθησε καμία άλλη μη τραπεζική μετοχή με σημαίνουσα βαρύτητα στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, όπως η Coca Cola, ή η ΔΕΗ.

 

Πτώση πάνω από 7% για την Alpha, με κλείσιμο στα 0,91 ευρώ  και όγκο 3,2 εκατ. τεμαχίων, 6% η Πειραιώς, στα 0,235 ευρώ και 5,7 εκατ. τεμάχια, 5,38% η Eurobank, στα 0,387 ευρώ, 2,60% η Εθνική, με κλείσιμο κάτω από τα 90 λεπτά, επίπεδα τα οποία αποτελούν πολυετή χαμηλά.

Το κλίμα είναι βαρύ και στα μη τραπεζικά χαρτιά, με τη Βιοχάλκο να λυγίζει υπό το βάρος του ενεργειακού κόστους των θυγατρικών της με αποτέλεσμα την αναστολή εργασιών εργοστασίων, όπως στον Αλμυρό, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 7,18%, στα όρια των 4 ευρώ. Πτώση πάνω από 6% για την Ελλάκτωρ, στο  1,86 ευρώ, κοντά στο 6% ανήλθαν οι απώλειες για την MIG και την Τέρνα Ενεργειακή, κατά 4,5% υποχώρησε η Jumbo, στα 6,94 ευρώ, 4,36% η METKA, στα 11,40 ευρώ, άνω του 4% ανήλθαν οι απώλειες  σε Frigoglass και ΔΕΗ, στα 5,24 και 6,93 ευρώ αντίστοιχα. Πτώση πάνω από 3% για ΕΧΑΕ, Ιντραλότ, Κύπρου και ΟΛΠ και άνω του 2% για την Motor Oil, τα ΕΛΠΕ και τον Μυτιληναίο.

Ενδεχομένως, όπως εκτιμούν χρηματιστές, το καλό κλίμα να ‘τσάκισε’ λόγω της φημολογίας που κυκλοφόρησε στις αγορές και το Χ.Α., ότι επίκειται υποβάθμιση της Ιταλίας από την S&P. Aλλά κι αυτό να μη γίνει η πολιτική αβεβαιότητα στην Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αποτελεί θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων και επιπτώσεων για το σύνολο των προβληματικών χωρών της ευρωζώνης, υποστηρίζουν οι χρηματιστές.

Κατάτα άλλα, οι ασχολούμενοι με τα χρηματιστηριακά τελούν  εν αναμονή, ενώ διαβλέπουν ταυτόχρονα, νέες ευκαιρίες τοποθετήσεων στο Χ.Α., που δίνει η διόρθωση της τελευταίας περιόδου. Να σημειωθεί ότι η διόρθωση αφορά στο Χ.Α. την περίοδο από τα μέσα Φεβρουαρίου, τότε που ο δείκτης βρέθηκε στα ψηλά των 952 μονάδων. Από την άλλη, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, κυρίως γιατί ούτε οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά ούτε και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο προσκήνιο η καχυποψία των ξένων.

 

Σταύρος Κ. Χαρίτος

Facebook Comments