Ποσό περίπου 1 δισ. ευρώ θα συνεισφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ύψους 10 δισ. ευρώ, τα επόμενα τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αντιπροσωπεία του ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές για το οικονομικό πρόγραμμα που θα υποστηριχθεί από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει σε δήλωσή της η κ. Λαγκάρντ, εκτιμώντας παράλληλα πως το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εγκρίνει τη χορήγηση του δανείου στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, «το ενιαίο χρηματοδοτικό πακέτο των 10 δισ. ευρώ έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την Κύπρο να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ εφαρμόζει τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της υγείας της οικονομίας και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης».

Ε.Ε.-ΔΝΤ: Αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις η Κύπρος

Εν τω μεταξύ, σε κοινή ανακοίνωσή τους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογραμμίζουν τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στο οποίο συμφώνησε να προχωρήσει η Κύπρος.

«Οι κυπριακές αρχές έχουν ξεκινήσει ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι.

Όπως σημειώνουν, στόχοι αυτού του προγράμματος είναι η σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος και η επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ, το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στα σημαντικά βήματα που έχει ήδη κάνει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της και περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων που έχουν στόχο να διασφαλίσουν έναν σταθερό, βιώσιμο και διαφανή χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το πρόγραμμα προωθεί ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, σημειώνουν οι δύο αξιωματούχοι, επισημαίνοντας πάντως πως η Κύπρος έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό και θα τους βοηθήσουν για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την ανάπτυξης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Facebook Comments