Πώς έστησαν τη ΜΚΟ με τις “χρυσές νάρκες”- Η διάψευση της …διάψευσης Παπανδρέου
Στοιχεία-«φωτιά» για το πώς στήθηκε το σκάνδαλο της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» αποκαλύπτει το διαβιβαστικό της Οικονομικής Αστυνομίας
Στοιχεία-«φωτιά» για το πώς στήθηκε το σκάνδαλο της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» αποκαλύπτει το διαβιβαστικό της Οικονομικής Αστυνομίας
Τα μέλη της ΜΚΟ κατάφερναν με… μαγικό τρόπο να υπερπηδούν κάθε εμπόδιο του νόμου με διαδικασίες που αναλύονται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο εκθέτει τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών μιλούσε για «διαφάνεια στο έργο της οργάνωσης».
Από την έρευνα προέκυψε ότι μόνο για ένα από τα οχτώ προγράμματα αποναρκοθέτησης που ανέλαβε η ΜΚΟ «Ι.Μ.Ι.» (η ονομασία της στα αγγλικά) υπάρχει έγγραφο υποβολής αίτησης για χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Το απίστευτο, δε, είναι ότι αγνοούνται τα επίσημα έγγραφα των ελληνικών διπλωματικών αρχών που πιστοποιούν την ανάγκη πραγματοποίησης των έργων. Και τα… μαγικά δεν σταματούν εδώ.
Η οργάνωση, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, κατάφερνε να ολοκληρώνει τις εργασίες αποναρκοθέτησης πριν από τις ημερομηνίες που όριζαν οι συμβάσεις που υπέγραφε με την ΥΔΑΣ (αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ), γεγονός που δείχνει, όπως λένε οι αρμόδιοι, το πόσο «στημένη» ήταν η όλη διαδικασία.
Αυτό συνέβη σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, ενώ σε έξι από τα οχτώ προγράμματα δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία εκταμίευσης των χρημάτων που προβλεπόταν.
Εντύπωση προκαλεί ότι την ώρα που η ΜΚΟ παρέβλεπε τους νόμους και τους κανονισμούς, χωρίς να είναι σε θέση να προσκομίσει τα επίσημα και στοιχειώδη έγγραφα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε ερώτηση που του είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2003 από βουλευτές του ΚΚΕ (Λιάνα Κανέλλη και Αντώνη Σκυλλάκο) για τη δράση της Ι.Μ.Ι. είχε απαντήσει ότι «βεβαίως, όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας. Εχουμε και την ετήσια τακτική έκθεση για όλες τις δραστηριότητες. Αν υπάρχουν καταγγελίες, καλό είναι να τις γνωρίζουμε. Απ’ ό,τι ξέρω αυτός ο οργανισμός έχει μία σημαντική δραστηριότητα».
Αυτά δήλωνε ενώ η οργάνωση δεν φρόντιζε ούτε καν να μεταφράζει επίσημα τα παραστατικά της. Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, η ΜΚΟ «υπέβαλε για την πραγματοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων αποναρκοθέτησης συνολικά 2.214 παραστατικά, από τα οποία τα 1.625 (το 73,4%) ήταν ξενόγλωσσα (αγγλικά, αραβικά, σέρβικα), χωρίς να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ή από δικηγόρο».
Οι αδιαφανείς διαδικασίες μπορούσαν να γίνουν ορατές μέσα από σειρά συμβάσεων. Μία από αυτές υπεγράφη τον Μάιο του 2003 και αφορούσε τη χρηματοδότηση ύψους 1.660.619 ευρώ για μία αποναρκοθέτηση. Η πρώτη δόση (830.310 ευρώ) εκταμιεύτηκε τον Ιούλιο του 2003 και ενώ για να πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού απαιτούνταν «έκθεση προόδου» για να διαπιστωθεί ότι πράγματι έγιναν οι εργασίες, ως εκ του θαύματος στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους δόθηκαν οι υπόλοιπες 830.310 ευρώ. Το υπέρογκο ποσό, δηλαδή, χορηγήθηκε χωρίς κανείς να εξακριβώσει εάν το πρόγραμμα εκτελέστηκε ή όχι.
Ενα άλλο κόλπο της Ι.Μ.Ι. για να αυξάνει τα έσοδά της ήταν να εμφανίζει ότι επιστρέφεται με τη μορφή δωρεάς προς την οργάνωση μέρος των μισθών από τους εργαζομένους (ναρκαλιευτές). Ετσι, η ΜΚΟ κάλυπτε το υποχρεωτικό ποσό συμμετοχής της με ίδια κεφάλαια (15% του συνολικού κόστους της χρηματοδότησης) μέσω των επιστρεφόμενων μισθών, οι οποίοι, όμως, στην πραγματικότητα προέρχονταν από την ίδια τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών.
Για μία συγκεκριμένη αποναρκοθέτηση στην οποία οι πληρωμές των ναρκαλιευτών ανήλθαν στα 1.745.372, το διαβιβαστικό περιγράφει αναλυτικά το τρικ του πλουτισμού:
«Το συνολικό ποσό επιστροφής από τους μισθούς ήταν 523.649 ευρώ. Κατά συνέπεια, η αμοιβή των ναρκαλιευτών φαίνεται στο 1.221.722 ευρώ. Το ποσό των 523.649 ευρώ προστέθηκε στη συνολική χρηματοδότηση που έλαβε η Ι.Μ.Ι. για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 1.660.000 ευρώ, με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα να εμφανίζονται ότι είναι 2.214.356 ευρώ. Βάσει παραστατικών, οι συνολικές δαπάνες του έργου ανήλθαν στα 2.214.356 ευρώ, ποσό που αναγράφεται στην τελική έκθεση υλοποίησης του προγράμματος. Ετσι, υπερκαλύφθηκε η συμμετοχή της οργάνωσης χωρίς ουσιαστικά να συμμετέχει στη χρηματοδότηση».
ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Το «άγνωστο» non paper στον Σημίτη και η παραίτηση Ζαφειρόπουλου
Σε αντιδιαστολή με τα όσα υποστηρίζει για την πολιτική του γύρω από τις ΜΚΟ ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έρχονται δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων που υπηρέτησαν επί θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο 1999-2004.
Μιλούν στον «Ε.Τ.» για τις υπερεξουσίες του Αλεξ Ρόντου, οι οποίες «εκπορεύονταν από ψηλά», τις «πάσχουσες διαδικασίες χρηματοδότησης των ΜΚΟ», το ολοκληρωτικό σχέδιο εξυγίανσης που δεν κατατέθηκε ποτέ, το «άγνωστο» non paper που έφτασε στα χέρια του Κώστα Σημίτη και την κομβικής σημασίας παραίτηση του Γιάννη Ζαφειρόπουλου από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών.
«Το σύστημα χρηματοδότησης των ΜΚΟ ήταν διάτρητο, αν και είχαμε να κάνουμε με τη χορήγηση τεράστιων ποσών. Μιλάμε για μία περίοδο κατά την οποία ο Ρόντος ήταν ο απόλυτος άρχων του υπουργείου. Κατά κάποιον τρόπο, ο υφυπουργός απλά υπέγραφε ό,τι του ζητούσε να υπογράψει ο Ρόντος. Υπήρξαν και αυτοί που αντέδρασαν στο γεγονός ότι ο Ρόντος ως μετακλητός υπάλληλος ορίστηκε γενικός διευθυντής σε μία τόσο νευραλγική και πανίσχυρη υπηρεσία (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) ελέγχοντάς την πλήρως», περιγράφει πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.
Και συνεχίζει: «Το 2001 έγινε μία προσπάθεια εξυγίανσης, η οποία δυστυχώς βάλτωσε. Προωθήθηκε μία νέα ρύθμιση για το πλαίσιο χρηματοδότησης των ΜΚΟ, η οποία θα έβαζε τέλος στην αδιαφάνεια. Προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση μόνο ΜΚΟ ειδικού χειρισμού και καθηκόντων, με την προϋπόθεση, μάλιστα, λειτουργίας τους για ένα μακρύ διάστημα. Αυτό σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε κάποιος να ιδρύσει μία οργάνωση μόνο και μόνο για να χρηματοδοτηθεί, χωρίς προηγουμένως να έχει να επιδείξει δράση στο παρελθόν. Προέβλεπε, επίσης, εθνικό σχέδιο με προτεραιότητες προκειμένου να μην παρατηρούνται φαινόμενα δήθεν περιβαλλοντικών δράσεων στον Αμαζόνιο -οι οποίες πρακτικά δεν μπορούν να ελεγχθούν-, την ώρα που υπάρχουν αντίστοιχες ανάγκες στην Ελλάδα».
Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, δεν κατατέθηκε ποτέ ολόκληρο. Πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι το 2001 ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος είχε στείλει non paper στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με το οποίο τον ενημέρωνε αναλυτικά για τις αλλαγές που προτείνονταν προκειμένου να μπουν αυστηροί κανόνες στη διαδικασία έγκρισης των χρηματοδοτήσεων.
«Τα πράγματα είχαν φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Ο Κώστας Σημίτης είχε να επιλέξει ανάμεσα στην πρόταση Ζαφειρόπουλου και στα όσα υποστήριζε ο Παπανδρέου, ο οποίος στήριζε ουσιαστικά τον Ρόντο. Τελικά επέλεξε την πλευρά Παπανδρέου με αποτέλεσμα να μη διασαλευτεί ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος Ρόντου. Στο συρτάρι έμειναν, επίσης, οι εισηγήσεις για δημιουργία ειδικής γραμματείας, στην οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί ο Ρόντος προκειμένου να αναλάβει κάποιος υπηρεσιακός την ηγεσία της ΥΔΑΣ. Ωστόσο, έγιναν και κάποιες θετικές αλλαγές μέσω θεσμικού πλαισίου που προώθησε ο Παπανδρέου, όπως η συμμετοχή των ΜΚΟ στη χρηματοδότηση των δράσεών τους», προσθέτει η ίδια πηγή.
Οταν ο τότε υφυπουργός κ. Ζαφειρόπουλος αντιλήφθηκε ότι το non paper που απέστειλε δεν απέδωσε καρπούς, αποφάσισε να παραιτηθεί. «Λόγω της απόλυτης διαφωνίας μου με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ως προς τον τρόπο οργάνωσης και άσκησης της πολιτικής μας, στον άκρως ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας μας και τις διαδικασίες υλοποίησης του ελληνικού σχεδίου για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών», έγραφε στην επιστολή παραίτησής του.
Ανακοίνωση Παπανδρέου
Τη δική του θεώρηση για την πολιτική που ακολούθησε σε σχέση με τις ΜΚΟ κατά τη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών εξέφρασε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του.
«Την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ. Η Δικαιοσύνη, από την πλευρά της, ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση. Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν», αναφέρει η ανακοίνωση.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ΜΜΕ που επί σκοπού προσπαθούν να τον εμπλέξουν με την υπόθεση: «Ολα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν διά της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΣ
Εμενε σε βίλα και δούλευε στη λαϊκή
Σε βίλα στην Ιαλυσό της Ρόδου διέμενε τα τελευταία εννέα χρόνια, μέχρι τα μέσα του 2013, ο επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, που προφυλακίστηκε για την απάτη-μαμούθ ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ροδιακή», το διώροφο σπίτι στη Φιλέρημο, του οποίου η αξία ξεπερνάει τις 800.000 ευρώ, διέθετε, εκτός από πανάκριβα συστήματα φύλαξης, κάμερες, ραντάρ εντοπισμού επισκεπτών, αλλά και ειδικό κουβούκλιο με αλεξίσφαιρα τζάμια.
Σύμφωνα με μαρτυρίες Ροδιτών με τους οποίους είχε κοινωνικές επαφές, ο άντρας που εμφανιζόταν ως δημοσιογράφος, άλλοτε ως θεολόγος, άλλοτε ως οικονομολόγος, άλλες φορές ως καλλιεργητής, είχε μεγάλη συλλογή όπλων και περίστροφων. Δεν είναι λίγοι που έβλεπαν εκείνον και τη σύζυγό του να κυκλοφορούν με πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ διέθεταν προσωπική ασφάλεια και στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις τους χρησιμοποιούσαν… φρουρά σερβιτόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με φήμες που ο ίδιος φρόντιζε να διαδίδει, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο σπίτι στην Ιαλυσό.
Από τα μέσα του 2010 ο Τζεβελέκος ανέπτυξε παράλληλη δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα του νησιού, νοικιάζοντας κτήματα στον Καλαμώνα. Ωστόσο, η δεινή οικονομική του κατάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα τον ανάγκασε να στήσει πάγκο με λαχανικά στη λαϊκή αγορά της Ρόδου. Παράλληλα με τη δράση του ως προέδρου της ΜΚΟ, η σύζυγός του εργαζόταν σε καίριο πόστο, επί σειρά ετών, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην κατοικία ιδιοκτησίας της συζύγου του, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων εκθέσεις προόδου και υλοποίησης προγραμμάτων αποναρκοθέτησης, καταστατικά και τραπεζικά παραστατικά οικονομικών συναλλαγών της ΜΚΟ, διάφορα φορολογικά στοιχεία, τραπεζικές κάρτες, εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων και πολλές χειρόγραφες σημειώσεις.
Facebook Comments