Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στο Κίεβο έφθασε τους 28, ενώ 287 άνθρωποι νοσηλεύονται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε του ουκρανικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τέσσερις νέοι μικρότεροι των 18 ετών και δύο αλλοδαποί περιλαμβάνονται στους τραυματίες από τις συγκρούσεις χθες το βράδυ στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν σήμερα τον αστυνομικό κλοιό στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας ανακαταλαμβάνοντας τη πλατεία-σύμβολο του ουκρανικού κινήματος αμφισβήτησης, παρά την εκεχειρία που κήρυξε χθες το βράδυ με την αντιπολίτευση ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί ακούγονται πυροβολισμοί, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο από ποια πλευρά, της αστυνομίας ή των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές πετούν πάντως βόμβες μολότοφ, ενώ η αστυνομία τους απωθεί με αντλίες νερού. Εικόνες από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν συνεχώς φορεία με τραυματίες στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο του Κιέβου.

Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί ημέρα πένθους για τα θύματα.

Εν τω μεταξύ, στην ουκρανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας και υψηλόβαθμος ρώσος αξιωματούχος.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής εξουσίας», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πριν από την αναχώρηση τους για τις Βρυξέλλες όπου θα μεταφέρουν τις θέσεις του ουκρανού προέδρου στους υπόλοιπους ευρωπαίους ομολόγους τους, σε μια έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Facebook Comments