€11 δισ. λιγότερα θα δανειστεί η Γερμανία

4 λεπτά ανάγνωση
29 Σεπτεμβρίου 2015

Έντεκα δισεκατομμύρια λιγότερα από ό,τι προβλεπόταν θα δανειστεί για το τρέχον έτος η Γερμανία, χάρη στην εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο ταμείο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Χρέους.

H δημοπράτηση τίτλων της χρηματαγοράς και κρατικών ομολόγων αναμένεται να αποφέρουν 174,5 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 11 δισεκατομμύρια λιγότερα από ό,τι είχε υπολογιστεί στην αρχή του έτους. Μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο, το κράτος περιόρισε την έκδοσή τους κατά έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα χαμηλά επιτόκια, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την επανένωση της χώρας και τα μεγαλύτερα του αναμενόμενου φορολογικά έσοδα, τα οποία κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους υπερέβησαν κατά 6% τα έσοδα του αντίστοιχου διαστήματος το 2014, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μεταφέρει πέντε δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους στο 2016, προκειμένου να στηρίξει τα κρατίδια και τους δήμους στην υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου υπολογίζει, πάντως, ότι το ποσό που θα δαπανήσει φέτος η Γερμανία για την προσφυγική κρίση θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, παραμένει ρεαλιστικός ο στόχος για μηδενικό νέο δανεισμό και μηδενική αύξηση φόρων, το λεγόμενο «μαύρο μηδέν», που έχει θέσει το Βερολίνο ως στόχο.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

€17 δισ. σε τραπεζικές συγχωνεύσεις – Ρεκόρ M&A στην Ευρώπη μετά το 2008

Η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά εμφανίζει έντονη άνοδο M&A, με συμφωνίες 17 δισ.

Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Η απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της οικονομίας

Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

«Το 2027 η Ελλάδα ψηλά χωρίς 17ωρη διαπραγμάτευση, που καταλήγει σε έρπη»

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε να πάει την Ελλάδα, ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.