Την τρίτη ανοδική εβδμάδα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τον Stoxx Europe 600 να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του G20, από όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη των αγορών.

O βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,37% στις 6.838 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 9.657 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,59% στις 4.381 μονάδες, αναρριχώμενος σε υψηλά 5,5 ετών.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 336,09 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 5,8%. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 έκλεισαν με κέρδη.

Στο ταμπλό ξεχώρισε η Valeo, η οποία ενισχύθηκε κατά 13%, καθώς τα αποτελέσματα του β 6μηνου του 2013 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 16% στα κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 411 εκατ. ευρώ.

Η Technip κατέγραψε άνοδο 2,5%, διευρύνοντας το διήμερο ανοδικό σερί της, καθώς η Societe Generale αναβάθμισε τη σύσταση της σε «αγορά» από «ουδετερότητα».

Ανοδικά κατά 1,2% έκλεισε και η Royal Bank of Scotland, με τους επενδυτές να επικροτούν τις πληροφορίες των Financial Times ότι η βρετανική τράπεζα θα εγκαταλείψει τις επενδυτικές δραστηριότητες της.

Στις αγορές καλλιεργούνται προσδοκίες για τη σύνοδο του G20, του γκρουπ των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϊ αυτό το σαββατοκύριακο. Οι ηγέτες των 20 χωρών θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη μεταβλητότητα των αγορών, η οποία έχει προκληθεί από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Fed. Παράλληλα, θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας με ορίζοντα 5ετίας.

Στο μεταξύ οι αγορές μέχρι τώρα δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου επηρεάζοντας τις αγορές της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 1,5% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,3% τον Ιανουάριο.

Facebook Comments