Μοσκοβισί: Δεν θέλουμε να δούμε 4ο μνημόνιο στην Ελλάδα
Αισιόδοξος εμφανίσθηκε αργά χθες στην Ουάσιγκτον ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί
Αισιόδοξος εμφανίσθηκε αργά χθες στην Ουάσιγκτον ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί
Αισιόδοξος εμφανίσθηκε αργά χθες στην Ουάσιγκτον ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει εγκαίρως και επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings ότι δεν επιθυμεί να δει ένα τέταρτο πρόγραμμα για την χώρα, αλλά ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ικανή να επιστρέψει επιτυχώς στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια. Θα πρέπει να γίνει ξανά μία ελκυστική χώρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας μέσω των μεταρρυθμίσεων».
Ο κ. Μοσκοβισί δεν θέλησε να μιλήσει για μία αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτίμησε ότι «είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος». «Λέω στους Έλληνες φίλους μου, δεν είναι λογικό να το κάνουν αυτό, δεν είναι ο σωστός τρόπος», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι «δεν μπορεί να ξέρει πόσο αποφασισμένο» θα είναι το ΔΝΤ να μείνει, και όπως τόνισε «αυτό θα εξαρτηθεί και από την ποιότητα των λύσεων που θα βρούμε».
Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε και στην ελάφρυνση του χρέους, σημειώνοντας ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη για την χάραξη μίας κοινής στρατηγικής για το θέμα. Όπως είπε, συζήτησαν το θέμα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο δύο εβδομάδες πριν, όταν ο τελευταίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, ενώ υπήρξε μία «καλή συζήτηση» και στο τελευταίο Eurogroup.
Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι θέλει να δει την τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρώνεται πριν από το τέλος του έτους και ότι τα ζητήματα αφορούν κυρίως την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε δε απολύτως αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί πριν από τον Αύγουστο και εξήγησε ότι θέλει «ένα καθαρό, σωστό και επιτυχημένο κλείσιμο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις». Για να καταφέρει ωστόσο η χώρα «να επιστρέψει πραγματικά στις αγορές με καλά επιτόκια ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη» εκτίμησε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να την βοηθήσει με συγκεκριμένα προγράμματα για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά αντιμετωπίζοντας και το ζήτημα του χρέους.
Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε όμως ότι αυτό έχει προβλεφθεί να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος. Εξάλλου, επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας για τα επόμενα χρόνια χάρη στα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι Ευρωπαίοι για την βιωσιμότητα του χρέους.
Facebook Comments