Παραμονές της συνάντησης της Τραπέζης Ελλάδος με την τρόικα (έχει ορισθεί ραντεβού του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου με τους Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ για μεθαύριο Πέμπτη), οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια θετική εξέλιξη, που αφορά άμεσα στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που τους προσδιορίζουν τα αποτελέσματα των τεστ προσομείωσης, τα οποία χρήζουν και της αντίστοιχης έγκρισης της τρόικας, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της παραδοχής και του ήπιου ή του «δυσμενούς» σεναρίου.

Ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που λόγω Μνημονίου για την Ελλάδα ήταν 9% έναντι 8% των χωρών της ευρωζώνης, συμφωνήθηκε να μειωθεί στο 8% και για τις ελληνικές τράπεζες, δημιουργώντας μια ανάσα ευφορίας τόσο για το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών όσο και για τον τρόπο κάλυψής τους. Η επίσημη….πρώτη της ανακοίνωσης του τελικού λογαριασμού των αναγκών του τραπεζικού τομέα, αναμένεται στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Με τα stress tests να απαιτούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξεως των 5 δισ ευρώ για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους (2,5 δισ ευρώ για τη Eurobank, 2 δισ ευρώ για την Εθνική και περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για την Πειραιώς, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες), η πρόθεση συμφωνίας εκ μέρους της τρόικας για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8%, μειωμένου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα κλίμα θετικό για την αποτελεσματικότητα κάλυψης των νέων αναγκών.

Ενώ ολοκληρώθηκαν οι επιμέρους επαφές των τραπεζικών στελεχών με τους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος στον πρώτο κύκλο ενημέρωσης των αποτελεσμάτων των ελέγχων της BlackRock, υπάρχει και εξελίσσεται μια παράλληλη επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με στόχο τη διευκρίνιση πληροφοριών και τη διευθέτηση ανοιχτών θεμάτων.

Στόχος των Ελλήνων τραπεζιτών είναι να πείσουν τους εκπροσώπους της τρόικας- κάποιοι εκ των οποίων αμφισβητούν ακόμη και πτυχές των business plans τραπεζών- να κλείσει το θέμα του προσδιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών, ώστε να πάψουν και οι Κασσάνδρες του ΔΝΤ ή των ξένων δημοσιευμάτων που ανεβάζουν τα 5 δισ ευρώ στα …20 δισ ευρώ!

Η προσαρμογή του Core Tier I στα επίπεδα της ευρωζώνης ήταν «ανέλπιστο δώρο» για τις ελληνικές τράπεζες, που κέρδισαν σε αυτό το μέτωπο, αντισταθμίζοντας την απόρριψη του έτερου αιτήματός τους για αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου .

Κανένα ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν αντιμετωπίζει η Εθνική Τράπεζα η οποία κρίνει διαχειρίσιμες τις όποιες ανάγκες κεφαλαίων απαιτήσει η Blackrock (και οι οποίες δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά τον Ομιλο και κυρίως την Τουρκία). Στο μεταξύ, η Εθνική συνεχίζει την πολιτική παροχής ρευστότητας ύψους 3 δισ ευρώ, σταθερά προσηλωμένη στο στόχο της για στήριξη της μεγάλης ή της μικρομεσαίας επιχείρησης, καθώς και των πελατών λιανικής τραπεζικής.

Facebook Comments