Σημαντικές απώλειες στη Wall λόγω των αρνητικών μάκρο.

Με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στην αυριανή σύσκεψη της ΕΚΤ και στις δηλώσεις του επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν σημαντική υποχώρηση, με τους δείκτες της περιφέρειας να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.


Αρνητικός πρωταγωνιστής για την Τετάρτη ήταν η Vodafone, με τη διάψευση της αμερικανικής Verizon  στο χθεσινό δημοσίευμα των Fianancial Times για εξαγορά (από κοινού με την AT&T )της Vodafone να προκαλεί νευρικότητα στις αγορές. Η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού έγραψε απώλειες 3% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.


Ο FTSE έχασε 1,09% στις 6.420 μονάδες, με τον τίτλο της RBS να σημειώνει υποχώρηση μεγαλύτερη του 4%.


Ο CAC έπεσε 1,32% στις 3.755 μονάδες. Μεγάλες απώλειες έγραψε η μετοχή της France Telecom (-4,5%) από την υποβάθμιση του τίτλου της από την UBS.


O DAX υποχώρησε 0,87% στις 7.875 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να ασκεί ισχυρές πιέσεις στην αγορά της Φρανκφούρτης.


Ο IBEX 35 έχασε 1,82% στις 7.904 μονάδες.


Στην Ιταλία, ο FTSE MIB έκλεισε με μεγάλη «βουτιά» 2,28% στις 15.200, στον απόηχο της ακυβερνησίας που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Η μετοχή της Telecom Italia υποχώρησε 5,38% μετά από την υποβάθμιση της σύστασης της από την UBS.


O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,85% στις 295 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε μικρή υποχωρήση το Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο 1,7% από 1,8% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

 

Στα επιμέρους στοιχεία ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού εμφανίζει την υψηλότερη ετήσια άνοδο το Μάρτιο στο +2,7% όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Ακολουθούν ο τομέας των υπηρεσιών (1,9% σε σύγκριση με 1,5% το Φεβρουάριο), η ενέργεια (1,7% από 3,9% το Φεβρουάριο) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός του κλάδου της ενέργειας (1,0% σε σύγκριση με 0,8% το Φεβρουάριο).

Τα μάκρο φοβίζουν τη Wall


Τα αρνητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη, «τρομάζουν» τη Wall, με τους επενδυτές να εμφανίζονται προβληματισμένοι.


Ο Dow χάνει 0,35% στις 14.610 μονάδες.


Ο Nasdaq πέφτει 0,55% στις 3.237 μονάδες.


Ο S&P 500 υποχωρεί 0,59% στις 1.561 μονάδες.


Στα μάκρο της ημέρας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα παρουσιάσε επιβράδυνση για το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η APD.


Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 158.000 έναντι αύξησης της τάξεως των 237.000 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο.


Τα στοιχεία ήταν χειρότερα του αναμενόμενου, δεδομένου ότι οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση των μισθολογίων κατά 215.000.

Με ενδιαφέρον αναμένονται την Παρασκευή τα επίσημα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, στα οποία θα περιλαμβάνεται και ο δημόσιος τομέας. Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση των μισθολογίων κατά 195.000 και διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στο 7,7%.


Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι προβολείς πέφτουν πάνω στην Apple, αφού δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών θα ξεκινήσει την παραγωγή του νέου iPhone μέσα στον πρώτο τρίμηνο του έτους.


Σημειώνεται πως η σύσταση μετοχής της Caterpillar υποβαθμίστηκε σε neutral από την Goldman Sachs.


Η Zynga ανακοίνωσε ότι θα παρέχει υπηρεσίες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στη Βρετανία. Ο τίτλος της εταιρίας σημειώνει άνοδο 13%.


Η επιχειρήση αγροτικών σπόρων Monsanto ανακοίνωσε κέρδη 1,18 δισ. δολαρίων για τη χρήση του β τριμήνου ενώ προβλέπει πωλήσεις ρεκόρ καλαμποκιού στην φετινή χρονιά.

Τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου ήταν 1,48 δισ. δολ. ή 2,74 δολ. ανά μετοχή από 1,21 δισ. δολ. ή 2,24 δολ. ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Facebook Comments