Νέο ρεκόρ αναμένεται να καταρρίψει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με ανταπόκριση από την Αθήνα στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνεται, ο τουρισμός στην Ελλάδα, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα έκτο της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να καταρρίψει ένα νέο ρεκόρ, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην προσέλευση Ευρωπαίων τουριστών.

«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το 2014 θα καταρριφθεί ένα ακόμη ρεκόρ» δήλωσε στο Bloomberg ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προσθέτοντας ότι αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα 18,5 εκατ. τουρίστες, ξεπερνώντας τα 17,9 εκατ. που την επισκέφτηκαν το 2013 και δημιουργώντας έσοδα ύψους 13 δισ. ευρώ.

«Υπάρχουν θετικές, ενθαρρυντικές ενδείξεις από όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές», ανέφερε.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την τουριστική βιομηχανία της χώρας «ως την πρώτη ατμομηχανή που πήρε μπρος και άρχισε να τραβά την οικονομία μας έξω από την οδυνηρή εξαετή ύφεση», που εκτόξευσε την ανεργία στο 28%.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, εάν επιτευχθεί ο στόχος αύξησης των τουριστών στα 24 εκατ. έως το 2021, τότε θα προστεθούν 9 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ θα δημιουργηθούν 300.000 θέσεις εργασίας.

Όπως σημειώνεται, ο τουρισμός συνέβαλε κατά 16,4% στο ΑΕΠ του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Travel and Tourism Council, μία από τις υψηλότερες συνεισφορές στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα εργάζονται στον τουριστικό τομέα έως το 2021.

Ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε επίσης ότι «οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για τον τουρισμό βασίζονται στις υποθέσεις για πολιτική και μακροοικονομική βελτίωση της κατάστασης στη χώρα», προσθέτοντας ότι «η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και η επίτευξη των υπόλοιπων εθνικών στόχων θα διασφαλίσει την υλοποίηση και το ξεπέρασμα των στόχων για το 2021» και ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να επενδύσει ετησίως 3,3 δισ. ευρώ, κυρίως στον τομέα των υποδομών».

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα πρώτα στοιχεία από τις κρατήσεις που διαθέτει ο ΣΕΤΕ δείχνουν ότι αναμένεται η προσέλευση περισσότερων τουριστών από τη Γερμανία και τη Γαλλία, και μια αύξηση κατά 10% των τουριστών από τη Βρετανία.

Η πλειοψηφία των τουριστών προέρχεται από τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν από τη Βρετανία, την ΠΓΔΜ, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε, επίσης, ότι ο ΣΕΤΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με τον τουρισμό, προσθέτοντας ότι τα μουσεία, τα μνημεία και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να παραμείνουν υπό την κρατική προστασία.

Facebook Comments