Μία συνεδρίαση, όπως η σημερινή, ήταν αρκετή για να γράψει ο γενικός δείκτης… ρεκόρ. Κατ’ αρχήν, στη συνεδρίαση της Τετάρτης καταγράφηκε κλείσιμο πάνω από τις 1.300 μονάδες για φέτος.

Επίσης, τα επίπεδα των 1.300 μονάδων είχε να τα δει η αγορά από τις 4/7/2011. Επιπρόσθετα, ο γενικός δείκτης άγγιξε, αλλά δεν έκλεισε τις 1.306 μονάδες στις 10/1/2014. Ως προς τις συναλλαγές, ήταν από τους μεγαλύτερους τζίρους για φέτος και στο σύνολό του καθαρός, αφού από τα 141 εκατ. ευρώ, μόνο τα 9.200 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

Η κινητικότητα οφείλεται στα εξής:

–          Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα, το ΤΧΣ με την Τράπεζα της Ελλάδος τα βρίσκουν στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, που δεν πρόκειται να είναι τελικά μεγαλύτερο από τα 5,5 δις. ευρώ. Λειτούργησε καταλυτικά, η διάψευση των αναγκών 20 δις. που φέρεται να δήλωσε στους Financial Times κάποιο στέλχος του Ταμείου. Η διάψευση ήταν άμεση, τόσο από το ΔΝΤ, όσο και από την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

–          Κινήσεις εξόδου στις αγορές από εισηγμένες, όπως ο Μυτιληναίος, ενδεχομένως να δείξουν το δρόμο στη κυβέρνηση άμεσα, ίσως και πριν από τις Ευρωεκλογές για κάτι αντίστοιχο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ομόλογο μέχρι 5 δις. ευρώ, πενταεττούς διάρκειας και με επιτόκιο, ίσως κάτω από 5%.

–          Το καλό κλίμα στην αγορά θα ευνοηθεί περισσότερο από την άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

–          Το ενεργειακό κόστος μειώνεται, Έστω και οριακά, αλλά μειώνεται, σημειώνουν οι αναλυτές μετά τη συμφωνία Gazprom – ΔΕΠΑ. Αν ισχύσει η διακοψιμότητα, το κόστος θα μειωθεί περισσότερο και ακόμα πιο πολύ, αν πέσουν οι φόροι στην ενέργεια. Ειδικά για το τελευταίο, η τρόικα φέρεται να μην έχει αντιρρήσεις.

 

Facebook Comments