Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκτίμησε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Ευρώπη ώστε να παραιτηθεί από την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Φινλανδό ομόλογο του, Γιούχα Σίπιλα.

«Πιο πραγματιστική είναι η στάση των ΗΠΑ οι οποίες θέλουν να θάψουν το έργο αυτό (σ.σ. το Nord Stream-2), χρησιμοποιώντας διαφόρων ειδών νομικές αποφάσεις, μέσα, κυρώσεις, ασκώντας άμεσες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρωθυπουργός.

 

Ο κ. Μεντβέντεφ είπε επίσης ότι «ο πραγματισμός σ’ αυτή την περίπτωση είναι του πιο υψηλού επιπέδου, επειδή απλά η αμερικανική κυβέρνηση και μάλιστα το Κογκρέσο, το οποίο λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις, προσπαθεί να προωθήσει τους δικούς τους προμηθευτές και να εκτοπίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία από αυτήν την αγορά»

Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας είπε ότι είναι απαράδεκτη από την άποψη της ίσης αντιμετώπισης όλων των επενδυτών, εξαίροντας παράλληλα την στάση της Φινλανδίας.

«Όσον αφορά την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι μόλις τώρα αρχίζει να διαμορφώνεται, ασφαλώς δεν είναι τόσο πραγματιστική όπως η στάση της Φιλανδίας. Συνίσταται στο ότι προτείνει πράγματι στην Ρωσία, να υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία για τον αγωγό Nord Stream 2. Κατά την άποψη μας αυτό είναι απαράδεκτο από την άποψη της ίσης αντιμετώπισης όλων των επενδυτών, επειδή παρόμοια έργα άρχιζαν να υλοποιούνται, εκτός οιωνδήποτε συμφωνιών στην βάση των διμερών συμφωνιών», δήλωσε ο Ντ. Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται.

Facebook Comments