Απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013.

Καλύτερη ταινία ανακηρύχθηκε «Το Αγόρι τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου, ο οποίος απέσπασε και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Γιάννης Παπαδόπουλος, κέρδισε το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του.

Η Αμαλία Μουτούση απέσπασε το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου με την ερμηνεία της στην ταινία «Χαρά», του Ηλία Γιαννακάκη.

«Η αναγνώριση από τους ανθρώπους του χώρου, είναι πιο σημαντική απ ό,τι του κοινού», είπε η πρωταγωνίστρια.

Πάντως, τα βραβεία της Ακαδημίας, όπως σχολίασε η πρόεδρος της Ακαδημίας, Κατερίνα Ευαγγελάκου, «δεν σημαίνουν μόνο διάκριση και επιβράβευση αλλά και καθήκον, σε μια χώρα όπου ο πολιτισμός, στιγματίζεται από περιφρόνηση και ο πολιτικός κυνισμός είναι μέσα στο κάδρο».

Στις ζημίες του ελληνικού σινεμά, συνυπολόγισε την υποχρέωση του «1,5%» των τηλεοπτικών καναλιών και την επιστροφή του φόρου από τα εισιτήρια στις αίθουσες, που εξακολουθούν να μην αποδίδονται στην παραγωγή ταινιών, παρόλο που προβλέπεται από το νόμο.

Στα κέρδη, υπογράμμισε τις διεθνείς διακρίσεις ελληνικών ταινιών όπως και τις προσπάθειες της Ακαδημίας Κινηματογράφου, να μην αποκοπεί το «νέο ελληνικό κύμα» από τον παγκόσμιο χάρτη: τα εκπαιδευτικά της σεμινάρια με τίτλο «Film Factory», αφιλοκερδώς από βραβευμένους κινηματογραφιστές σε σπουδαστές, αλλά και το«Riding the Greek Wave», μέσω του οποίου οι Έλληνες κινηματογραφιστές έρχονται σ επαφή με παράγοντες της διεθνούς αγοράς – διευθυντές ξένων Φεστιβάλ, ειδικούς στην παραγωγή και προώθηση ταινιών.

Διοργανώνονται «για όσους δεν έχουμε την πολυτέλεια να πηγαίνουμε σε ξένα Φεστιβάλ και μέχρι να μεταναστεύσουμε από τη χώρα» είπε, με πικρό χιούμορ, η Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της τελετής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, είχε ο Σίμος Κακάλας και παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι ηθοποιοί Βάσω Καβαλιεράτου και Μάκης Παπαδημητρίου.

Ανάμεσα σε αυτούς που παρέδωσαν τα βραβεία στους νικητές ήταν ο Κώστας Βουτσάς, η γλύπρια Διοχάντη, η συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το νησί», Βικτόρια Χίσλοπ, ο σκηνοθέτης της «Εαρινής σύναξης των αγροφυλάκων » Δήμος Αβδελιώδης, ένας από τους νεότερους Ελληνες καραγκιοζοπαίχτες ο Κωνσταντίνος Βαμβακάρης, ο καθηγητής της ΑΣΚΤ, Μάριος Σπηλιόπουλος, τα κορίτσια της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών, κ.ά.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τίμησε φέτος μια από τις τελευταίες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία παρέλαβε το βραβείο από τον Νίκο Καβουκίδη.

Το αφιέρωσε με συγκίνηση στον Φιλοποίμενα Φίνο, αλλά και στη νέα γενιά κινηματογραφιστών.

Το βραβείο της NOVA, σε Έλληνες της διασποράς που προάγουν τον ελληνικό κινηματογράφο διεθνώς, απονεμήθηκε στον Γιώργο Χωραφά και εκείνος, με τη σειρά του, το αφιέρωσε στους γονείς του, τον πατέρα του, διάσημο μαέστρο Δημήτρη Χωραφά και τη μητέρα του Αρτεμη.

To βραβείο « Λουκία Ρικάκη», που θεσπίστηκε για πρώτη φορά εφέτος, στη μνήμη της πρόωρα χαμένης σκηνοθέτιδας και απονέμεται σε ταινία ντοκιμαντέρ με έμφαση τον κοινωνικό διάλογο, κέρδισε η Στέλλα Θεοδωράκη με την ταινία της «Ημερολόγια αμνησίας».

«Σε μια τέτοια εποχή για τον πολιτισμό, απαίσια για την Ελλάδα και για όλο το Νότο της Ευρώπης, προσδοκώ να μπορούμε να κάνουμε θέματα χωρίς να φοβόμαστε , με το ίδιο θάρρος που επέδειξε η Λουκία ακόμα και στις τελευταίες ημέρες της ζωής της» είπε η Στέλλα Θεοδωράκη, παραλαμβάνοντας το βραβείο και ευχαριστώντας τη μητέρα της Λουκίας, Αθηνά, η οποία χρηματοδοτεί το βραβείο με 3000 ευρώ.

Αναλυτικά τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013

Μεγάλου μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας (απονέμεται στους παραγωγούς): Γιώργο Καρναβά, Εκτορα Λυγίζο, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Ελίνα Ψύκου

-Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) :«Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη, όπως και το βραβείο «Λουκία Ρικάκη».

-Μικρού Μήκους: «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία

-Σκηνοθεσίας: Θάνος Αναστόπουλος για την ταινία «Η Κόρη».

– Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Έκτορας Λυγίζος για την ταινία «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»

– Σεναρίου: Θάνος Αναστόπουλος για την ταινία «Η Κόρη»

-Α΄ Γυναικείου ρόλου: Αμαλία Μουτούση στην ταινία «Χαρά»

– Α΄Ανδρικού ρόλου: Γιάννης Παπαδόπουλος στην ταινία «Το Αγόρι τρώει το Φαγητό του Πουλιού»

-Β΄ Γυναικείου ρόλου: Κόρα Καρβούνη στην ταινία «J.A.C.E.» ( Just Another Confused Elephant)

– Β΄Ανδρικού ρόλου: Ιερώνυμος Καλετσάνος στην ταινία «J.A.C.E.»

– Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης για την ταινία «Η Κόρη»

-Μοντάζ: Ισοψήφισαν οι Στέλλα Φιλιπποπούλου για την ταινία «Αν…» και Τάκης Γιαννόπουλος, Λάμπης Χαραλαμπίδης και Πάνος Δαουλτζής για την ταινία «J .Α.C.E.»

-Πρωτότυπης Μουσικής: Σταύρος Γασπαράτος για την ταινία «Αίμα»

-Σκηνογραφίας: Ηλίας Λεδάκης για την ταινία «J.A.C.E.»

– Ενδυματολογίας: Δέσποινα Χειμώνα για την ταινία «J.A.C.E.»

– Ήχου: οι Μαρίνος Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αρης Λουζιωτης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος για την ταινία «Αν…»

– Μακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης για την ταινία J.A.C.E.

– Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας: οι Βασίλης Ανδριόπουλος , Γιάννης Βαμβακάς, Γιώργος Αλαχούζος, Ρούλης Αλαχούζος και Δημήτρης Γκερπινής.

Facebook Comments