Το πραγματικό deadline είναι στις 20 Ιουλίου
Την ήμερα των βροχών, των αστραπών, των βροντών και των κεραυνών… μετά από χρόνια ξηρασίας. Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι
Την ήμερα των βροχών, των αστραπών, των βροντών και των κεραυνών… μετά από χρόνια ξηρασίας. Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι
Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μην παρασύρεστε. Όσο κρατούν τις τράπεζες ζωντανές, έστω και με… μυρωδιά ρευστότητας, δεν υπάρχει ζήτημα για Grexit.
Υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας, στάσης πληρωμών δηλαδή, αλλά η χρεοκοπία δεν είναι συνώνυμη με την έξοδο. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας στην Ε.Ε. που να λέει ότι πρέπει να εγκαταλείψει μία χώρα την ένωση αν χρεοκοπήσει.
Βέβαια το default σημαίνει πως τα κρατικά ομόλογα δεν έχουν την βαθμολογία της… καταλληλότητας για να χρησιμοποιηθούν ως collateral στην ΕΚΤ. Ετσι οι ελληνικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να βρουν ρευστότητα. Ωστόσο, αν κατά κάποιο τρόπο κρατηθούν ζωντανές, τότε το Grexit δεν θα έχει λόγο.
Και περνάμε στο δεύτερο κρατούμενο. Η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα – και άρα για την τύχη του Grexit – δεν είναι ούτε το Eurogroup στη Ρίγα, ούτε το τέλος Απριλίου, ούτε το Eurogroup στις 11 Μαρτίου, ούτε η πληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ τον άλλο μήνα.
Η πραγματική προθεσμία για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου. Μέχρι τότε έχει η Ελλάδα στην πραγματικότητα περιθώριο να έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα τον Μάιο αλλά και τον Ιούνιο, χρησιμοποιώντας πόρους από το εσωτερικό.
Το είπε και ο γνωστός σε όλους μας Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ: «τα χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης πολύ πιθανό να διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο». Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που το ακούσαμε από «επίσημα» χείλη, αφού όλοι μιλούσαν μέχρι σήμερα για «στέγνωμα» της ρευστότητας τον Απρίλιο.
Οπως επισημαίνει ο David Powel, συγγραφέας και επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Intelligence, οι πιθανές καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ, δεν θα οδηγήσουν την ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες.
Αλλωστε, ως γνωστόν, αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία αποπληρωμής μιας δόσης, έχει περίοδο χάριτος ενός μήνα για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να βρει τα κεφάλαια.
O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο ξεκαθάρισε μάλιστα χθες την στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση μη καταβολής των δόσεων προς το ΔΝΤ: «Αν το κράτος χρεοκοπήσει, αυτό δεν έχει άμεση επίπτωση όσον αφορά τις τράπεζες, εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν χρεοκοπήσει, εφόσον οι τράπεζες είναι φερέγγυες και εφόσον έχουν collateral που γίνεται αποδεκτό». Με λίγα λόγια, δεν θα κοπεί σ παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς αυτές.
Ωστόσο, αυτό που θα κάνει τον Ντράγκι να βάλει στο off το μηχάνημα υποστήριξης των ελληνικών τραπεζών, είναι η μη πληρωμή των 3,50 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα στην ΕΚΤ για τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Ιουλίου.
Όπως αναφέρει και η HSBC, αν δεν καταβληθεί αυτή η πληρωμή, τότε η ΕΚΤ θα έλθει σε πολύ δύσκολη θέση και πολύ κοντά στην απόφαση του να «κλείσει» την «κάνουλα» της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες – κάτι που θα αποτελούσε το σημείο χωρίς επιστροφή.
Το πρόσφατο δημοσίευμα της Die Zeit δεν είναι καθόλου τυχαίο, έστω και αν διαψεύστηκε από το Βερολίνο. Όπως είχε αναφέρει η εφημερίδα, καθώς υπάρχουν φόβοι πως η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμα και αν χρεοκοπήσει ( κηρύξει δηλαδή, στάση πληρωμών). Επιπλέον, θα υπάρξει αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της Κεντρικής Τράπεζας ακόμα και μετά τη χρεοκοπία του κράτους.
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι ούτε τα EuroWorking Group, ούτε τα Eurogroup, ούτε οι δόσεις του Μαΐου. Το ζήτημα είναι ο Ιούλιος. Η 20η Ιουλίου. Ντάλα καλοκαίρι, του Προφήτη Ηλία. Του ρυθμιστή των καιρικών φαινομένων. Και εκείνου όμως, που έστειλε την πολυπόθητη βροχή, μετά την καταστροφική… ξηρασία…
Facebook Comments