Σε συνέντευξή του, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι μια συμφωνία για το ελληνικό οικονομικό πακέτο παραμένει μακρινή, ωστόσο απέκλεισε μια ελληνική χρεοκοπία ή ένα Grexit, ενώ με αυστηρό τόνο υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί.

O Γιούνκερ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της άρχισαν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί ακόμη.« Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει να μην προχωρήσει με μέτρα λιτότητας, ενώ οι χώρες της ευρωζώνης αναμένουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για τα 7,2 δισ. ευρώ.

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η ελληνική αδιαλλαξία κινδυνεύει να ωθήσει την ήπειρο προς την οικονομική καταστροφή και επέκρινε την Αθήνα για «μη-αποδεκτή» ελλειψη συνεργασίας.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι μια συμφωνία για το ελληνικό οικονομικό πακέτο παραμένει μακρινή, ωστόσο απέκλεισε μια ελληνική χρεοκοπία ή ένα Grexit.

Όπως σημείωσε, η αισιοδοξία του έγκειται λιγότερο σε μια χειροπιαστή πρόοδο και περισσότερο στο απλό γεγονός ότι η εναλλακτική είναι αδιανόητη.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο αποκλείω 100% ένα Grexit, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», σημείωσε ο Γιούνκερ.

«Ελπίζω η ελληνική κυβέρνηση να μας ενημερώσει εγκαίρως με το τι συμβαίνει», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε σαφήνεια, κάτι που ακόμη δεν έχουμε δει. Εντωμεταξύ, είχα χάσει εντελώς την υπομονή μου. Τώρα την ανέκτησα και δεν θέλω να τη χάσω και πάλι».

Ο τόνος του Γιούνκερ αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αγανάκτηση μεταξύ πολλών αξιωματούχων της ευρωζώνης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το περιοδικό.

«Ασχολούμαι με αυτό το λεγόμενο ελληνικό πρόβλημα, εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος στη συνέχεια… διόρθωσε τον εαυτό του «Όχι, δεν είναι “το λεγόμενο πρόβλημα” – είναι ένα πρόβλημα. Δεν συνεργάζονται με τον τρόπο που θα θέλαμε να συνεργαστούν και τα τεχνικά μας κλιμάκια στην Αθήνα, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στα υπουργεία. Αυτό δεν είναι απλά περίεργο, αλλά είναι απαράδεκτο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Facebook Comments