Πιο κοντά η Κύπρος για έξοδο στις αγορές και συμμετοχή στο QE
Αποφασιστικό βήμα για να αρχίσουν πάλι να ρέουν δανεικά χρήματα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έκανε η Κύπρος το Σάββατο
Αποφασιστικό βήμα για να αρχίσουν πάλι να ρέουν δανεικά χρήματα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έκανε η Κύπρος το Σάββατο
Πρόκειται για ακανθώδες ζήτημα που είχε προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών και τη διακοπή της χρηματοδότησης της Κύπρου επί αρκετούς μήνες. Πλέον η Λευκωσία ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση του προγράμματος, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή της Κύπρου στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και, το κυριότερο, για την επιστροφή της στις αγορές και την έξοδο από το Μνημόνιο.
Την απεμπλοκή των «παγωμένων» δόσεων απέφερε η ψήφιση νομοθετικού πλαισίου για την αφερεγγυότητα, στο πλαίσιο του οποίου ρυθμίζεται και το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο νέος νόμος, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες από τους δανειστές της Κύπρου, προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ. Ωστόσο επιτρέπεται ο εκπλειστηριασμός και η κατάσχεση κατοικιών για ποσά πάνω από τις 250.000 ευρώ.
Η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη, πρόβλημα που επιδεινώθηκε μετά το «κούρεμα» καταθέσεων και την τραυματική διάσωση της κυπριακής οικονομίας τον Μάρτιο του 2013. Με βάση τον προηγούμενο νόμο μπορεί να χρειαζόταν η παρέλευση έως και 20 χρόνων μέχρι οι κυπριακές τράπεζες να καταφέρουν να ανακτήσουν τα οφειλόμενα από πολίτες που είχαν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Χριστοδουλίδης εκτίμησε χθες ότι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν στην Κύπρο για την ολοκλήρωση της εκκρεμούσας αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. Η Λευκωσία ελπίζει ότι ο νέος νόμος θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν την Παρασκευή στο άτυπο Γιούρογκρουπ της Λεττονίας το «πράσινο φως» ώστε να αρχίσει και πάλι η αξιολόγηση του προγράμματος και τελικά η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 86 εκατ. ευρώ, από το ΔΝΤ.
Τα τελευταία χρήματα που είχε λάβει η Κύπρος ήταν 350 εκατ. ευρώ από την Ευρωζώνη τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν δηλαδή αναστείλει η κυπριακή Βουλή την εφαρμογή του νόμου για τον πλειστηριασμό κατοικιών. Συνολικά μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει πάρει 6,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ των πιστώσεων που προβλέπει το Μνημόνιο.
Η επανάληψη της χρηματοδότησης θα δώσει νέο περιθώριο στην κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο, το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2016. Το πρώτο βήμα θα είναι η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το οποίο είναι αποκλεισμένη έως σήμερα εξαιτίας της διακοπής του προγράμματος που είχε προκαλέσει ο νόμος για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.
Στις 5 Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι θα αρχίσει να αγοράζει κυπριακά κρατικά ομόλογα μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Μνημονίου από την τρόικα. Κύπριοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει κυπριακά ομόλογα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ελπίζουν, δε, ότι αυτές οι αγορές θα μειώσουν το επιτόκιο δανεισμού της Κύπρου σε τέτοιο βαθμό ώστε να της επιτρέψουν την επιστροφή στις αγορές ομολόγων
. Μέχρι το 2017 η Κύπρος πρέπει να αναχρηματοδοτήσει λήξεις ομολόγων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Αν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές χάρη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, τότε θα μπορούσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέσω νέου δανεισμού.
Πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα σχεδόν 4 δισ. ευρώ που απομένουν από τα δάνεια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ ως βάση για τη χορήγηση μιας ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής (ECCL) από την Ευρωζώνη. H ενισχυμένη πιστωτική γραμμή δεν αποτελεί νέο δάνειο, ωστόσο διασφαλίζει ότι ένα κράτος που βγαίνει από Μνημόνιο δεν θα βρεθεί στο έλεος των αγορών.
Facebook Comments