CNBC: Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ελλάδας
CNBC: Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ελλάδας
CNBC: Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ελλάδας
Το αμερικανικό δίκτυο CNBC τονίζει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει την πτώχευση και το οικονομικό χάος, σε μια χρονική στιγμή που η χρηματιστηριακή αγορά κάνει απανωτές βουτιές, και το κόστος δανεισμού της χώρας έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Αυτό, σημειώνει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση που θυμίζει την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Παράλληλα, αυξάνονται οι φήμες περί σχεδίου έκτακτης ανάγκης που αναπτύσσεται εντός της ΕΚΤ, τόσο για «ομαλή» όσο και για «άτακτη» χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο επενδυτής Μάρκ Μόμπιους επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και την αρχή του τέλους της νομισματικής ένωσης.
Το CNBC σημειώνει πως τα δεδομένα αρχίζουν να είναι άσχημα για την ελληνική οικονομία, καθώς την Τρίτη οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν αισθητά την Τρίτη, ενώ το κόστος δανεισμού ανέβηκε από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα συμπιέζονται και οι αγορές εμφανίζονται νευρικές. Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ λόγω της φημολογίας για περιορισμό του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και λόγω της κίνησης της κυβέρνησης να πάρει χρήματα από τα αποθεματικά αδρανών κρατικών φορέων, έτσι ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.
Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, που η ΕΚΤ προσπαθεί να αφαιρέσει από την εξίσωση το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότκι, δήλωσε στο CNBC πως: «μια ελληνική έξοδος θα είχε μικρότερο αντίκτυπο από ό, τι πριν από δυο χρόνια».
Σύμφωνα με έναν αναλυτή, από τη στιγμή που τα σχέδια μεταρρυθμίσεων παραμένουν ασαφή και δεν εμφανίζεται μια συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορούσε να βιώσει τη δική της «Lehman moment».
Ο Νάιμ Ασλάμ της Ava Trade, συμπληρώνει: «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή που ακούγεται ολοένα και πιο δυνατά ένας και μόνο τόνος: η ελληνική χρεοκοπία και το Grexit. Διατηρούμε την άποψή μας ότι αν αυτό συμβεί, θα έχει συνέπειες και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο επεισόδιο αβεβαιότητας, από εκείνο που βιώσαμε με την Lehman Brothers».
Τέλος, ο Έντμουντ Σινγκ της BCS Financial Group, αναφέρει: «Αναρωτιέμαι αν η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πραγματικά τους κινδύνους του να παίζει κανείς με τη φωτιά και να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Νομίζω πως ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν το έθεσε πολύ καλά όταν μίλησε για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσω ατυχήματος. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιδιώκουν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, απλώς θα συμβεί κάτι τέτοιο μέσα από ένα ατύχημα που θα προκαλέσουν οι περιστάσεις».
Σύμφωνα με τον Σινγκ, η Ελλάδα θα πρέπει να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τη λογική του συμβιβασμού, έτσι ώστε να δώσει την ευκαιρία στους Ευρωπαίους δανειστές της να της τείνουν «κλάδο ελαίας».
Facebook Comments