Τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία επηρέασαν θετικά τις ευρωαγορές, οι οποίες έμοιαζαν εγκλωβισμένες στις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Έτσι ο Φεβρουάριος έκλεισε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, με τους δείκτες να καταγράφουν τον καλύτερο μήνα από τον Ιούλιο του 2013.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε σταθεροποιητικά στις 6.810 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 9.692 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε ανοδο 0,26% στις 4.408 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,2% στις 338,02 μονάδες. Ο δείκτης από την αρχή του Φεβρουαρίου κατέγραψε κέρδη 4,8%. Η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη βρίσκεται κατά 24% υψηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών.

Στο ταμπλό, η Serco ενισχύθηκε κατά 12,10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 5 Μαρτίου 2013. Η διοίκηση όρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Rupert Soames, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιουνίου.

Βαρίδι στους δείκτες ήταν η Erste Group Bank, η μεγαλύτερη αυστριακή τράπεζα, η οποία υποχώρησε κατά 10,20%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα είναι χαμηλότερα των στόχων, εξαιτίας της αύξησης των προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια.

Η Bankia υποχώρησε κατά 3,7%, καθώς η ανακοίνωση ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πουλήσει το 7,5% της συμμετοχής της στην τράπεζα, απογοήτευσε την αγορά, καθώς η κυβερνητική στήριξη σταδιακά θα αίρεται.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιανουάριο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 0,9%, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 1,7%. Σε  επίπεδο μήνα η αύξηση ήταν στο 2,5% έναντι πρόβλεψης για 1%.

Σταθερός στο 0,8% διαμορφώνεται ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εurostat. Ο ετήσιος πληθωρισμός Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε στο 0,8%, , ενώ οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση στο 0,7%. Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% το Φεβρουάριο συγκριτικά με το 0,8% προηγουμένως.

Στο 12% διαμορφώθηκε ο δείκτης ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2013. Ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος έναντι του Δεκεμβρίου 2013, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,8%.

Facebook Comments