Για μια δύσκολη μάχη και με πολλά θέματα ανοιχτά κάνει λόγο, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος  σε συνέντευξή του τονίζει πως υπάρχουν τα όπλα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο υπουργός μιλώντας στην εφημερίδα Realnews υποστηρίζει ότι τα δημοσιονομικά πάνε πολύ καλύτερα, και στα διαρθρωτικά, παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις, όπως λέει, υπάρχει μεγάλη βελτίωση.

«Το δείχνουν οι δείκτες ανταγωνιστικότητας και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι δανειστές πρέπει να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας μας» τονίζει ο κ.Στουρνάρας.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι, από το απόγευμα της Παρασκευής η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

Ουσιαστικά πρόκειται για την έναρξη του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων των δανειστών με υπουργούς, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν και τα θέματα του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2014- 2015 και του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, με την τρόικα να φέρεται αντίθετη με τη διανομή μεγάλου μέρους του πριν από τις ευρωεκλογές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει καταλήξει σε μια κατ αρχήν συμφωνία έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Μάλιστα η κυβέρνηση αναμένει από τους δανειστές της χώρας να ανοίξουν τα χαρτιά τους και κυρίως να τοποθετηθούν επί των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, γεγονός που θα κρίνει και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με διλήμματα δεδομένης της προεκλογικής περιόδου και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Η καθημερινότητα των πολιτών θεωρείται ότι θα επηρεάσει και την απόφαση μπροστά στην κάλπη, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να  επιχειρεί τη μετάθεση μιας σειράς μέτρων, όπως για παράδειγμα τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, την αύξηση της παρακράτησης φόρου, το σαφάρι κατά των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και την πληρωμή φόρων όπως ο φόρος εισοδήματος του 2013 και ο νέος ενιαίος Φόρος Ακινήτων, για μετά τις εκλογές.
 

Facebook Comments