Ακόμη και με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η κρίση της Κύπρου αποτελεί ένα δύσκολα… συγχωρούμενο φιάσκο, όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει η JP Morgan. Ενώ είναι αλήθεια ότι διάφοροι παράγοντες έκαναν το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων πιο πιθανό από ό, τι σε άλλες χώρες, η αδέξια εφαρμογή του, εγκαινίασε δύο νέες αβεβαιότητες και αναβιώνει μία παλιά.

Οι νέες αυτές αβεβαιότητες αφορούν το πρότυπο της Ευρώπης για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και η εφαρμογή των ελέγχων κεφαλαίου. Η παλιά είναι η έξοδος από το ευρώ.

Όπως τονίζει η JP Morgan υπάρχουν διάφορα δεδομένα, τα οποία έχουν προκύψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και τα κατατάσσει με βάση τα σκορ τους, σε μια κλίμακα από την αλήθεια, τη μισή αλήθεια έως και το ψεύδος. Υπάρχουν πράγματι κάποια σωστά συμπεράσματα για να αντλήσει κανείς από αυτή την εμπειρία της Κύπρου, αλλά και μερικά λάθος, όπως εξηγεί η τράπεζα, τα εξής :

1. Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει ένα νέο καθεστώς εξυγίανσης των τραπεζών: μισή αλήθεια.
H Κομισιόν, από το καλοκαίρι έχει θέσει στο τραπέζι της ευρωζώνης ειδική οδηγία για την εξυγίανση και την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου, η οποία είχε προγραμματιστεί ,ωστόσο, να ξεκινήσει το 2015.


2. Υπάρχει και μια άλλη Κύπρος στην περιοχή: ψέμα.
Το να βρεθεί σε μία άλλη χώρα της ευρωζώνης σήμερα, μετά από τα τρία χρόνια της κρίσης, ένας συνδυασμός αδυναμιών ίδιων με αυτές της Κύπρου, είναι εξαιρετικά δύσκολο : υπερμεγέθης τραπεζικός τομές, υπερχρεωμένο κράτος και αφερέγγυες τράπεζες.


3. Οι έλεγχοι κεφαλαίων στην Κύπρο δημιουργούν ένα ευρώ δύο ταχυτήτων: αλήθεια.
Είναι προφανές πως το «κυπριακό ευρώ» μετά τους ελέγχους κεφαλαίων, δεν έχει την ίδια θέση ανταλλαγής που έχουν τα μετρητά σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Οι έλεγχοι κεφαλαίων σε μία νομισματική ένωση, δεν έχουν προηγούμενο στην σύγχρονη ιστορία.


4. Η φυγή των καταθέσεων από την περιφέρεια θα είναι σημαντική: μισή αλήθεια.
Η φυγή σίγουρα θα υπάρξει, ωστόσο ο βαθμός της δεν είναι τόσο ξεκάθαρος, καθώς έχουν ήδη σημειωθεί σημαντικές εκροές καταθέσεων από την περιφέρεια, αυτα τα τρία χρόνια της κρίσης.


5. Η Κύπρος θα φύγει από το ευρώ: ψέμα.
Αν και η Κυπρος, όπως και άλλες χώρες της περιφέρειας, θα συνεχίσει να συζητά ανοιχτά το ενδεχόμενο εξόδου, δεν είανι τόσο ξεκάθαρο το ότι το να επανιδρυθεί μία οικονομία είναι πιο εύκολο και λιγότερο κοστοβόρο, αφού θα φλερτάρει μια κρίση μετατρεψιμότητας του εγχώριου νομίσματος. Η παραμονή στο ευρώ τουλάχιστον εγγυάται χαμηλή, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και ίσως και μία συγχώρεση του χρέους κάποια στιγμή.


6. Η έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη θα ήταν πιο εύκολη από ό, τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα: αλήθεια.
Σίγουρα θα ήταν πιο διαχειρίσιμη η έξοδος της Κύπρου, αφού το μικρό της μέγεθος αποτελεί έναν παράγοντα που περιορίζει σημαντικά τη μετάδοση. Η οικονομία της είναι μόλις στο 15% του μεγέθους της ελληνικής, η οποία με τη σειρά της αποτελεί μόνον το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Επίσης υπάρχει και το σχέδιο ΟΜΤ της ΕΚΤ, το οποίο δεν υπήρχε όταν άρχισαν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας.

7. Οι αγορές αξίζουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου ( risk premium ): αλήθεια.

Σε οποιαδήποτε αγορά, η αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική, τυπικά δικαιολογεί ένα risk premium. Στις πιστωτικές αγορές αυτό το         premium ισοδυναμεί με την διεύρυνση των spreads στα κρατικά και τα ταρπεζικαά ομόλογα. Στην αγορά νομιαμάτων ισοδυναμεί με την αποδυνάμωση του ευρώ σε ότι οι κυκλικές συνθήκες της αγοράς δικαιολογούν ως ένα δίκαιο επίπεδο.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments