Το ΣτΕ δικαιώνει 7 Δήμους για την προστασία του Υμηττού
Το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το 2011 για την προστασία του Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισίων δεν ισχύει καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας μ
Το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το 2011 για την προστασία του Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισίων δεν ισχύει καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας μ
Το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το 2011 για την προστασία του Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισίων δεν ισχύει καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας με 7 αποφάσεις του δικαιώνει τους επτά δήμους που ζητούσαν αυστηρότερα μέτρα προστασίας του όρους.
Είχε προηγηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2015 στο οποίο είχε υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα το Συμβούλιο Επικρατείας το οποίο είχε κρίνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, που θεσπίστηκε το 2011, έπρεπε να είχε συνοδευτεί από εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί στην ακύρωσή του. Έτσι το δικαστήριο δυο χρόνια μετά δικαίωσε τους προσφεύγοντες που ήταν οι δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Κρωπίας και Γλυφάδας. Οι δήμοι θεωρούσαν πως το διάταγμα θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις περιουσίες των πολιτών τους.
Το νέο πλαίσιο θεσπίστηκε για να θωρακίσει διάταγμα του 1978 για το όρος που υποφέρει ακόμη από τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση και τις διαρκείς παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων για κάθε είδους χρήσεις. Με βάση το διάταγμα, ο Υμηττός χωρίστηκε εκ νέου σε πέντε ζώνες, με τη σημαντικότερη (α’ ζώνη απόλυτης προστασίας) να καταλαμβάνει το 88,5% του όρους (αυξήθηκε η προστασία από τα 76.000 σε 93.000 στρέμματα, επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων). Στη ζώνη αυτή απαγορεύτηκε κάθε νέα δόμηση, καθώς η πρόβλεψη περί «αναψυκτηρίων» του παρελθόντος είχε αποδεδειγμένα οδηγήσει στην ανέγερση κατοικιών.
Το 2014 η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2996/2014 απόφασή της απέστειλε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 4 προδικαστικά ερωτήματα και στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υπ΄ αριθμ. C453/14 απόφασή του αποφάνθηκε ότι βάσει της οδηγίας 2001/42 απαιτούνταν στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος.
Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη, εξέδωσε 7 αποφάσεις (2355-2361/2017) με τις οποίες έγιναν δεκτές οι αιτήσεις των εν λόγω 7 Δήμων της Αττικής.
Facebook Comments