Κ. Μίχαλος: Απαραίτητο βήμα ο εξωδικαστικός μηχανισμός
Δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕ και ΕΒΕΑ
Δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕ και ΕΒΕΑ
Δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕ και ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο σεμινάριο για τους υπαλλήλους των επιμελητηρίων με θέμα “εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων” που διοργανώνεται σήμερα στο ΕΒΕΑ.
Όπως τόνισε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πρόβλημα που αποτελεί θηλιά στο λαιμό της αγοράς και ιδίως της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Ο Νόμος 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων ήταν ένα απαραίτητο βήμα, προκειμένου να δοθεί σε αυτό το πρόβλημα μια όσο το δυνατόν δίκαιη λύση, εκτιμά ο Κ. Μίχαλος.
Το κείμενο της ομιλίας του Κ. Μίχαλου
“Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα πρόβλημα που αποτελεί θηλιά στο λαιμό της αγοράς και ιδίως της Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Το γνωρίζετε και το βλέπετε καθημερινά, στις επαφές σας με τα μέλη μας.
Ήδη, δύο στις τρεις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες εγγυήσεων, αλλά και λύσεις – όπως η είσοδος στρατηγικών επενδυτών – οι οποίες διευκολύνουν τη διαχείριση του δανεισμού τους.
Στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι δυνατότητες αυτές δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκ των πραγμάτων σε δυσκολότερη θέση. Και – καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί για μείωση του ύψους των κόκκινων δανείων κατά 40 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, πολλές από τις εγκλωβισμένες σήμερα επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επόμενο διάστημα αντιμέτωπες με καταγγελία των δανείων τους.
Ο Νόμος 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων ήταν ένα απαραίτητο βήμα, προκειμένου να δοθεί σε αυτό το πρόβλημα μια όσο το δυνατόν δίκαιη λύση. Δημιουργεί ένα πλαίσιο που επιτρέπει σε βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στη ζωή. Να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, να απασχολούν εργαζόμενους και να συνεισφέρουν στην οικονομία.
Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, καταθέσαμε από την πρώτη στιγμή τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας, για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου. Δώσαμε τη δική μας μάχη, για να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και για να υπάρξουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες ενάντια στην κατάχρηση από συστηματικούς κακοπληρωτές.
Ωστόσο, αυτό στο οποίο κυρίως εστιάσαμε ήταν η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου στην πράξη. Υπάρχει ήδη το κακό προηγούμενο του Νόμου Κατσέλη, με περισσότερες από 150.000 αιτήσεις να εκκρεμούν και με τις ημερομηνίες εκδίκασης να φθάνουν ως το 2032.
Για εμάς, λοιπόν, ήταν σημαντικό να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός. Ο οποίος θα επιτρέπει τη διαχείριση του μεγάλου όγκου υποθέσεων που θα προκύψει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Η ταχύτητα, σε συνδυασμό με την αποκεντρωμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων, είναι άλλωστε αυτό που διαφοροποιεί την εξωδικαστική διαδικασία από την παραδοσιακή δικαστική οδό.
Για να υπάρξουν στην πράξη, λοιπόν, αυτά τα οφέλη, χρειάζεται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία τα Επιμελητήρια. Οι φορείς που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα κάθε τόπου και κάθε κλάδου. Και διαθέτουν τόσο τις δομές, όσο και την εμπειρία για να στηρίξουν και να διευκολύνουν τα μέλη τους, που θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο νόμο.
Το κλειδί για να ανταποκριθούμε σε αυτή την αποστολή είναι φυσικά οι άνθρωποι. Τα στελέχη των Επιμελητηρίων. Εσείς θα κληθείτε να ενημερώσετε, να καθοδηγήσετε, να απαντήσετε σε ερωτήματα, να συντονίσετε και να επιδιώξετε λύσεις σε τυχόν εμπλοκές.
Η θέληση και το ενδιαφέρον εκ μέρους σας ξέρω ότι ήδη υπάρχουν. Ο στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να σας εξοπλίσει και με τις πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες. Να φωτίσει όλα τα σημεία του νομοθετικού πλαισίου, να σας παρέχει διευκρινίσεις και επεξηγήσεις όπου χρειάζεται, να σας εξοικειώσει με το τεχνικό κομμάτι της διαχείρισης.
Είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια χρήσιμη εμπειρία για όλους και ότι θα σας βοηθήσει να κάνετε τη δουλειά σας ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Δυσκολίες και προβλήματα μπορεί ούτως ή άλλως να υπάρξουν στην πορεία. Αλλά εμείς, ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, θα είμαστε εδώ, για να τα αντιμετωπίσουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια”.
Facebook Comments