Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι Ρώσοι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία.

Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, από τον Μάρτιο του 2014 ουκρανικοί θεσμοί και η ουκρανική πολιτιστική κληρονομιά έχουν τεθεί στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών.

Στην αναφορά γίνεται λόγος για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως παράτυπες συλλήψεις και κρατήσεις προσώπων, εξαφανίσεις, κακομεταχείριση και βασανιστήρια και τουλάχιστον μία εξωδικαστική εκτέλεση».

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καταλαμβάνοντάς την στρατιωτικά, αρχικά με στρατιώτες χωρίς διακριτικά.

Η προσάρτηση δεν έχει γίνει δεκτή από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα και πολλές δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας για το ζήτημα της Κριμαίας.

Εκατοντάδες κρατούμενοι φέρονται να έχουν μεταφερθεί από την Κριμαία σε φυλακές στη Ρωσία, ενώ τρεις έχασαν τη ζωή τους λόγω μη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Η επιτροπή του ΟΗΕ επικρίνει τη Ρωσία ότι ανάγκασε τους δημόσιους λειτουργούς στην Κριμαία να λάβουν τη ρωσική υπηκοότητα, αλλιώς απολύονταν από τις θέσεις τους.

Facebook Comments