Το Φεβρουάριο ξεκινούν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες
Νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει η διαδικασία των στρες τεστ, προκειμένου να απαντηθούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ
Νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει η διαδικασία των στρες τεστ, προκειμένου να απαντηθούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ
Νωρίτερα για τις ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσει η διαδικασία των στρες τεστ, προκειμένου να απαντηθούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ. Στόχος είναι ο έλεγχος να αποτυπώσει την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών, πριν από την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, και να διαπιστωθεί αν είναι αναγκαία μια νέα ανακεφαλαιοποίησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες στα τέλη Φεβρουαρίου, αρκετές εβδομάδες πριν από την εκκίνηση του προγραμματισμένου πανευρωπαϊκού στρες τεστ. Στόχος είναι το ελληνικό στρες τεστ να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, δηλαδή πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, και τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την επόμενη ημέρα. Με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ ελπίζει να ικανοποιήσει το ΔΝΤ που ζητάει έκτακτο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των τραπεζών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αν τα αποτελέσματα του στρες τεστ δεν είναι ικανοποιητικά, τότε θα πραγματοποιηθεί, πριν από τη λήξη του προγράμματος, νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Το ΔΝΤ ασκεί εδώ και μήνες πιέσεις για μια εκ νέου αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επιμονή που έχει οδηγήσει το τελευταίο δίμηνο σε απώλειες άνω του 30% τις τραπεζικές μετοχές, κλονίζοντας το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν τα στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών νωρίτερα το 2018. «Ο SSM θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμπλήρωσε ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τα στρες τεστ εντός του 2018, αλλά ενδεχομένως πιο νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ έχει ήδη ενημερωθεί με σχετική επιστολή από τον SSM, είπε ο κ. Ντράγκι.
«Αχίλλειος πτέρνα» στη φερεγγυότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας είναι ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Στα τέλη του πρώτου εξάμηνου του 2017, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 72,8 δισ. ευρώ, δηλαδή δεν μειώθηκαν στα 72,4 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και συγκεκριμένα με τον SSM. Από την αρχή της κρίσης το 2010, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει τρεις φορές στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Το ΔΝΤ επιθυμεί, αναλυτικότερα, την αποπεράτωση των στρες τεστ στις ελληνικές τράπεζες αρκετά νωρίτερα, πιθανότατα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του δανειοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας. Αυτή η απαίτηση θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην «επενδυτική εμπιστοσύνη της χώρας και θα υποβαθμίσει την πολιτική ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών της Ευρώπης», σχολιάζει ο ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Hayman Capital Management, Κιλ Μπας, στο πρακτορείο Bloomberg.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για τα στρες τεστ των τραπεζών της Ευρωζώνης, τα οποία πέρυσι είχαν ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών (AQR) θα προκαλέσουν πλήγμα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και κατ’ επέκταση την οικονομία. Την ίδια ώρα, όμως, οι πιστωτές της χώρας επέκριναν την Ελλάδα ότι έχει χρονοτριβήσει σ’ ό,τι αφορά την ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παραδείγματος χάριν, η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ντράγκι δήλωσε, επίσης, χθες ότι για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ είναι αναγκαίο να υπάρξει αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Απερίσκεπτες τοποθετήσεις
Απερίσκεπτες τοποθετήσεις που υπονομεύουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για έναν νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σε άρθρο του στους Financial Times.
«Αν υπερισχύσει το ΔΝΤ, θα πρόκειται για την τέταρτη κεφαλαιακή ένεση τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κράτους, έχουν δει την επένδυσή τους να εξαϋλώνεται δύο φορές σε ανακεφαλαιοποιήσεις. Εχουν κάθε δικαίωμα να ρωτήσουν γιατί θα επιτύχει μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση όταν απέτυχαν και οι τρεις προηγούμενες. Και να αναρωτηθούν, επίσης, τι επίπτωση θα έχει αυτό στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες από το 2015 για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη». Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank υπενθυμίζει ότι το 2015 οι ελληνικές τράπεζες υποβλήθηκαν σε αναλυτικούς ελέγχους από την ΕΚΤ και τονίζει ότι «η λυδία λίθος για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η δυνατότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγκαιρα και αποτελεσματικά. Δεν ήμασταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».
Facebook Comments